Novosti

REFERENDUM Odgovori na pitanja građana o načinu glasovanja na lokalnom referendumu 20. veljače

Petak

Proteklih dana na adresu gradske uprave te putem društvenih mreža pristiglo je više pitanja građana koja se odnose na mogućnosti glasovanja na predstojećem lokalnom referendumu 20. veljače PROTIV dovoza tzv. varaždinskog smeća u Jerovec i PROTIV pripajanja ivanečkih vodovoda i Ivkom-voda d.o.o. Varkomu d.d. Varaždin.

Na koji način na referendumu mogu glasovati građani koji su bolesni ili u samoizolaciji te ostali građani koji zbog nemoći ili narušena zdravlja ne mogu doći do biračkog mjesta?

Sva pravila koja za glasovanje važe na redovitim izborima, primjenjuju se i za glasovanje na referendumu. Dakle, građani koji zbog teže bolesti, tjelesnog oštećenja, nemoći ili zbog mjere samoizolacije nisu u mogućnosti pristupiti biračkom mjestu ali žele na dan održavanja referenduma glasovati kod kuće, trebaju o tome obavijestiti nadležno izborno povjerenstvo ili odbor za provedbu referenduma (kojemu pripada prema svom mjestu prebivališta) najkasnije do 12 sati na dan održavanja referenduma. Članovi odbora u tom slučaju doći će do vaše kuće/stana te preuzeti od vas listić (u zatvorenoj kuverti) na kome ćete izraziti svoju volju – ZA ili PROTIV.

Što s građanima koji rade u inozemstvu ili u drugim dijelovima Hrvatske, a koji u vrijeme održavanja referenduma neće biti kod kuće?

Temeljem Zakona o referendumu, glasovanje na lokalnom referendumu obavlja se na glasačkim mjestima u jedinici lokalne samouprave. A to znači da nema mogućnosti glasovanja izvan jedinice lokalne samouprave, odnosno izvan Grada Ivanca tj. da glasovati možete samo ako 20. veljače budete kod kuće.

Puno je pitanja o tome mogu li na referendumu koji će se provoditi na području grada Ivanca glasovati i građani s područja grada Lepoglave te okolnih općina čija su naselja na uslužnom području Ivkom-voda?

Na žalost, ne, iako bismo voljeli da se pridruže. Temeljem zakonskih odredbi, Gradsko vijeće Ivanec može donijeti odluku o održavanju referenduma samo za svoje administrativno područje pa se tako aktualna odluka odnosi samo na područje Grada Ivanca.

Odluke o tome da se referendum održi i na području Grada Lepoglave te općina Bednja, Klenovnik, Maruševec i Donja Voća mogu donijeti isključivo njihova gradska, odnosno općinska vijeća.

print