Novosti

NA IVANEČKOM ADVENTU Božićni program Dječjeg vrtića Ivančice i ivanečkih pjesnika

Subota

Program Adventa u Planinarskom gradu u petak su, 17. prosinca, u bajkovitom kutiću kod klizališta u gradskom parku uljepšali mališani gradskog Dječjeg vrtića Ivančice sa svojim gostima – ivanečkim pjesnicima Josipom Krašem, Ljiljanom Vuglač i Darkom Foderom. 

Uz čitanje vlastitih stihova na božićne teme, pjesnici su na način prilagođen svojim malim slušateljima, pripovijedali o nekadašnjim običajima ivanečkoga kraja u božićno-novogodišnjem vremenu – o tome kako se išlo u šumu po mahovinu, kako su se izrađivali ukrasi za kićenje bora, kako se sanjkalo a kako „skličuhalo“, tko je krišom pojeo „mrazeke“ s bora, a tko je za Roduševo šibom dobio po turu.

Bilo je i priča o tom kakve su se delicije nekad spremale za Božić i zašto se nije smjelo „lopariti“ dok se u toploj kuhinji naših baka dizala orehnjača ili makovnjača.

Dječji program završio je kićenjem bora u parku koji im za ovu priliku darovao Grad Ivanec, a osobno ga je u rasadniku izabrao gradonačelnik Batinić, koji je te večeri sa suradnicama iz gradske uprave također pratio veseli predbožićni program u parku.

Priče pune toplih sjećanja na neke davne Božiće pobudile su mnoge uspomene pa stoga i ne čudi da su posjetitelji i nakon završetka programa nastavili evocirati sjećanja iz svog djetinjstva kada, doduše, božićni dani nisu bili puni obilja kao danas, ali su u njihovim sjećanjima ostali sačuvani kao topla i draga uspomena na tadašnje običaje i drage ljude.

print