Novosti

GRADSKO VIJEĆE IVANEC Donesen proračun Grada Ivanca za 2022. godinu vrijedan 63,38 milijuna kuna

Petak

Većinom glasova 14 vijećnika Nezavisne liste – Za Ivanec Milorada Batinića, Hrvatske demokratske zajednice, Socijaldemokratske partije, Hrvatske narodne stranke/Liberalnih demokrata i Hrvatske stranke umirovljenika te uz jedan suzdržan glas vijećnice Narodne stranke-Reformista, Gradsko vijeće Ivanec na sjednici održanoj u četvrtak, 16. prosinca, donijelo je proračun Grada Ivanca za 2022. godinu vrijedan 63,38 milijuna kuna.

Sa sjednice koja je trajala 2,5 sata donosimo najvažnije naglaske koji su pratili glavnu točku dnevnog reda – proračun za 2022.

Prijedlog proračuna uvodno je obrazložio njegov predlagač, gradonačelnik M. Batinić.

-Najveći dio proračunskih prihoda planira se ostvariti od poreza, u iznosu od 34,6 milijuna kuna. Od raznih sufinanciranja i pomoći iz EU fondova i nacionalnih izvora planiramo povući oko 17 milijuna kuna, od fiskalnog izravnanja očekuje se oko 9,2 milijuna, dok se od prodaje imovine planira ostvariti 2,3 milijuna kuna prihoda – izvijestio je gradonačelnik.

Osvrćući se na rashodovnu stranu, istaknuo je da je 28,5 milijuna predviđeno za razne programe, funkcioniranje gradskih službi i aktivnosti iznad standarda, dok će se preostali dio od 28,7 milijuna, ili 50% proračuna, uložiti u investicije.

Što se tiče prihoda od tzv. fiskalnog izravnanja, riječ je o pomoći koju Grad Ivanec dobiva iz državnog proračuna i taj prihod, istaknuo je gradonačelnik, Grad koristi isključivo za investicije u komunalnu i društvenu infrastrukturu.

Ono što je otegotno jest činjenica da EU još uvijek nije donijela programski dio svoga proračuna te je teško očekivati da će do kraja ove godine ministarstva moći krenuti u raspisivanje natječaja za pojedine mjere i aktivnosti. A to znači da JLS-ovi, a među njima i Grad Ivanec, do daljnjega uopće nemaju mogućnosti kandidirati svoje projekte.

Izrazio je očekivanje da bi se prvi natječaji mogli otvoriti tek u prvom kvartalu iduće godine.

U svom osvrtu na programski dio proračuna, gradonačelnik je posebno naglasio nastavak dosadašnjih ulaganja u vatrogastvo, kao jedinu organiziranu snagu koja je prva spremna intervenirati u kriznim situacijama i elementarnim nepogodama.

-Sredstva koja temeljem zakona izdvajamo za vatrogastvo za 2022. godinu (2% od izvornih proračunskih prihoda) trebala su biti nešto manja nego u ovoj godini, međutim, odlučio sam ne smanjivati novčana sredstva vatrogascima u želji da im i dalje osiguramo stabilne prihode koji će im omogućiti daljnje opremanje i nesmetano funkcioniranje. Povrh toga, četvrtu godinu zaredom, i u 2022. godini nastavljamo s izdvajanjem dodatnih 100.000 kuna koja su namijenjena dodatnom investiranju u nabavu opreme za svih šest DVD-ova koji djeluju na gradskom području – izvijestio je Batinić.

Naglasio je da se u program gradnje infrastrukture namjerava uložiti 13,5 milijuna kuna te još 4,3 milijuna kuna u održavanje.

Za program javnih potreba u kulturi planirana su ulaganja od 2,9 milijuna, za socijalnu skrb 790.000 kuna, dok su planirana izdvajanja za sport predviđena s visokih 6,66 milijuna kuna, od čega je najviše namijenjeno investicijama u sportu.

Ističući da će HDZ podržati predloženi proračun, Zdenko Đuras (HDZ) istaknuo je da je ovo vrijeme kad moramo donijeti odluku u kom će smjeru krenuti naš grad.

-U proračun za 2022. godinu uvršteno je više projekata koji su bili i dio programa HDZ-a. Među njima je najvažnija dogradnja Dječjeg vrtića u Ivancu (tko si može uzeti za pravo da taj projekt ne podrži?). Ono što je HDZ-u također bitno jest nastavak ulaganja u vatrogastvo, pri čemu vidimo da se u Planu razvoja civilne zaštite za 2022. godinu vatrogastvo nalazi na prvom mjestu. Pozdravljamo i povećana ulaganja u sport, naročito za NK Ivančicu te u narednom periodu očekujemo i sličan trend za potrebe NK Mladost Margečan, koji također okuplja djecu u školi nogometa. U narednom periodu trebat će razmotriti i mogućnost povećanja kapaciteta za dvoranske sportove, točnije gradnju nove sportske dvorane, jer školske dvorane namijenjene su učenicima i nisu rješenje za povećan interes korisnika i realne potrebe sporta – naglasio je Z. Đuras.

Nikola Sedlar (HNS/LD) također je najavio potporu predloženom proračunu za 2022., uz odobravanje činjenice da je u njega uvrštena dogradnja vrtića u Ivancu te da su povećana sredstva za NK Ivančicu.

-Međutim, smatram da u Ivancu što prije mora početi gradnja SRC-a, jer grad treba ozbiljan sportski centar s dvoranom, atletskom stazom i pratećim sadržajima – istaknuo je Sedlar.

Izrazio je sumnju u to da će se, zbog specifičnosti u zdravstvenom sustavu, kvalitetno moći realizirati plan dolaska specijalista iz Opće bolnice Varaždin, koji bi u Ivancu građanima pružali usluge specijalističkih pregleda. Kazao je također da u proračunu nema dugo najavljivanog uređenja središnjeg trga u Ivancu.

Ljudvek Cikač (HDZ) pohvalio je visoka ulaganja u sport:

-U sport se stvarno puno ulaže. Iako se prezentira da je to samo 750.000 kuna za Zajednicu sportskih udruga, to nije tako jer vidi se da ulaganja idu prema 2 milijuna kuna (bez investicija, op.a.), i to je jako respektabilan iznos. Pozdravljam ovakva ulaganja u kvalitetne programe jer imamo sve više djece koja se uključuju u sportske aktivnosti – izjavio je Cikač te također postavio pitanje o tome kad će se urediti glavni trg u Ivancu te predložio veća izdvajanja za udruge.

Kristina Geci Smoljo (NS-Reformisti) pohvalila je dobre projekte u proračunu koji će građanima omogućiti kvalitetniji život.

Mihael Slunjski (SDP) izjavio je da će SDP podržati predloženi proračun budući da su u nj uvršteni projekti koje ova stranka smatra prioritetnima, a to su (do)gradnja vrtića u Ivancu i Radovanu te osiguranih 100.000 kn za vatrogastvo (koje Grad inače izdvaja već nekoliko godina ciljano za dodatno opremanje svih DVD-ova), a za koje smatra da bi se iz njih trebalo financirati dopunsko zdravstveno osiguranje vatrogasaca-volontera.

Također, u proračun su, kazao je, uvršteni i projekti gradnje biciklističkog i skate parka sa spravama za vježbanje i gradnja nadstrešnica u Jerovcu, Horvatskom i Škriljevcu.

Mogućnosti poboljšanja vidi u segmentu socijale na način da se svi građani s prihodima manjim od 2.000 kuna oslobode od plaćanja komunalne naknade.

Očitujući se na navedene rasprave gradskih vijećnika, gradonačelnik Batinić kazao je kako se ponovno potvrđuje da je interes svih opcija zajednički, a to je da Ivanec bude bolji i ljepši.

-Dogradnja Dječjeg vrtića Ivančice svima nam je prioritet. S obzirom na najavu otvaranja natječaja na koji će se moći kandidirati gradnja vrtića, Grad Ivanec sigurno će aplicirati ovaj projekt. Sve je spremno, uključujući građevinsku dozvolu. Što se tiče vrtića u Radovanu, poznato vam je da je investitor, koji je iskazao interes da gradi novi vrtić po načelu dodjele prava građenja, zbog skoka cijena u građevinarstvu zatražio time out kako bi mogao uskladiti poslovni plan i dogovoriti aranžman s kreditnim institucijama. Ako to ne prođe, Grad će pratiti natječaje te krenuti sam u realizaciju toga projekta – naglasio je Batinić.

Što se tiče projekta uređenja glavnog gradskog trga, istaknuo je da Grad aktivno radi na tome i vrši pripreme potrebne za realizaciju.

-Imamo pravomoćnu lokacijsku dozvolu, završen je i upravni spor koji smo vodili, a  građevinska dozvola predana je na odobrenje. Još preostaje rješavanje dijela imovinsko-pravnih odnosa, a prije početka radova na glavnom trgu moramo pričekati završetak radova na Aglomeraciji koji se izvode u pojasu oko trga – poručio je gradonačelnik.

Po pitanju veće pomoći najugroženijim skupinama, ponovno je naglasio da Grad radi na prikupljanju podataka u cilju izrade novog socijalnog programa. Izvijestio je da je rad na izradi nove socijalne karte otežan, što zbog epidemioloških okolnosti i trenutačne kadrovske situacije u Gradu, a još više zato što je teško doći do potrebnih baza podataka. Najavio je da će novi socijalni program biti prezentiran Vijeću i da će ga biti potrebno izbalansirati (u odnosu na novi Zakon o socijalnoj skrbi i nova prava određenim skupinama građana).

Izvijestio je i o dogovorima s bivšim ravnateljem Opće bolnice Varaždin Nenadom Kudelićem po pitanju dolaska liječnika-specijalista u Ivanec, s kojim je načelno dogovorio takve aranžmane, ali nisu mogli biti realizirali zbog aktualne epidemiološke situacije. Izrazio je i uvjerenje da i novi ravnatelj Damir Poljak neće imati ništa protiv toga da se specijalistički pregledi vrše u Domu zdravlja Ivanec, gdje je inače Grad Ivanec izdvojio znatna sredstva za opremanje punkta posebnog dežurstva.

-Mislim da ne bi trebao biti ni problem da se ambulante opreme pojedinim uređajima. Kako je Grad kupio respirator za potrebe Opće bolnice, vjerujem da nikomu od vas ne bi bila sporna ni kupnja drugih aparata, ako je riječ o nečemu što može pomoći svim našim građanima – konstatirao je Batinić. 

Osvrćući se na SRC Lančić-Knapić koji je prijavljen na Mjeru 7.4.1, ali je po privremenoj rang-listi nisko kategoriziran, konstatirao je da – ako i ne prođe – to ne znači da će Grad odustati od njega. Aplicirat će ga na druge natječaje ili ga nastaviti graditi vlastitim sredstvima, u skladu s mogućnostima. Tu se posebno osvrnuo na kriterij Mjere koji Gradu Ivancu ne ide u prilog kod prijava na natječaje, a to je broj stanovnika naselja Ivanec koje ima više od 5.000 žitelja i samim tim se ne može javiti na brojne natječaje koji su nama zanimljivi (gradnja vrtića, tržnice i sl.).

U nastavku sjednice gradonačelnik je odbio sva četiri amandmana na proračun koji je podnijela vijećnica K. Geci Smoljo. Glasovalo se o svakom o njenih amandmana i nijedan od njih nije dobio podršku.

U glasovanju o integralnom proračunu, zajedno sa svim njegovim programima, 14 vijećnika diglo je ruke za, dok je gđa Geci Smoljo bila suzdržana. U nastavku je jednoglasno donesena Odluka o izvršavanju proračuna za 2022. godinu.

Donošenju proračuna prethodio je aktualni sat na kome je gradonačelnik odgovorio na brojna vijećnička pitanja.

Donesen je i treći rebalans proračuna za 2021. godinu u iznosu od 58 milijuna kuna.

Vijećnici su u nastavku sjednice jednoglasno donijeli Strategiju upravljanja imovinom Grada Ivanca od 2021. do 2025. godine, Odluku o raspodjeli sredstava za redovito financiranje političkih stranaka, usvojili su Analizu stanja sustava civilne zaštite na području grada Ivanca za 2021. te donijeli Plan razvoja sustava CZ za 2022. godinu s trogodišnjim financijskim učincima.

Predsjednik Gradskog vijeća Dalibor Patekar i gradonačelnik Milorad Batinić na kraju sjednice svim su vijećnicima te predstavnicima medija zahvalili na suradnji te im uputili čestitke u povodu Božića i Nove godine.

print