Novosti

POPIS STANOVNIŠTVA Preporuka - do 26. rujna sami se popišite kroz sustav e-Građani

Ponedjeljak

Kao što je poznato, u našoj zemlji u tijeku je popis stanovništva. On se provodi u dvije faze i na dva načina, a građani sami mogu izabrati način popisivanja i to tako da se mogu popisati sami ili da to prepuste popisivaču.

Prva faza traje do 26. rujna i provodi se kroz samopopisivanje. Pri tomu svi građani imaju mogućnost da samostalno popišu sebe i sve članove svoga kućanstva kroz sustav e-Građani.

Ovaj način pokazao se vrlo popularnim, o čemu svjedoči podatak da se njime dosad popisalo već više od 500.000 građana.

Dakle, ovim sustavom jedan član kućanstva s vjerodajnicom popisuje svoje kućanstvo i sve njegove članove.

Kod samopopisivanja vi sami birate vrijeme koje vam najviše odgovara te otklanjate potrebu da vam u drugoj fazi u stan ili kuću ulazi službeni popisivač.

Što se tiče samopopisivanja kroz sustav e-Građani, to nije ništa komplicirano, upravo suprotno, sustav je prilagođen tako da vas vodi korak po korak.

Ono na što skrećemo pažnju jest da nakon završetka samopopisivanja kontrolnu šifru koju vam sustav sam izbacuje zapišete na papir, poslikate ili isprintate i da je sačuvate do druge faze popisa, kako biste je predali popisivaču zbog kontrole obuhvata popisivanja.

Posebno napominjemo da možete popisati i svoje starije bližnje (roditelje, djeda i baku ili nekog drugog) koji žive u drugom kućanstvu s njihovom vjerodajnicom.

Pravilo kod e-popisivanje jest: jedna vjerodajnica – jedno kućanstvo.

I još nešto: Svi podaci prikupljeni u popisu stanovništva su tajni i upotrebljavat će se isključivo u statističke svrhe. Drugim riječima, popis stanovništva nije osnova za ostvarivanje bilo kakvih prava ili obveza.

Sve ostale potrebne informacije o ovoj temi dostupne su na www.popis2021.hr

print