Novosti

Za listopad najavljen početak radova na Aglomeraciji Ivanec vrijednih više od 216 milijuna kuna

Utorak

U listopadu će početi radovi na Aglomeraciji Ivanec, najopsežniji i najskuplji komunalno-infrastrukturni radovi u povijesti Ivanca, koji obuhvaćaju gradnju i sanaciju sustava odvodnje otpadnih voda na dijelu područja grada Ivanca. 

Potvrđeno je to i na nedavnom koordinacijskom sastanku koji je u Varaždinu održan u nazočnosti predstavnika svih institucija koje financiraju i provode ovaj golemi EU projekt vrijedan više od 216 milijuna kuna.

Da dugo najavljivani radovi idu prema svom početku potvrdilo se tijekom ljeta, kada je direktor Ivkom-voda Edo Rajh potpisao najveći i najvrjedniji ugovor u cijelom aglomeracijskom paketu, a to je - ugovor o izvođenju radova. 

O koliko je vrijednom poslu riječ pokazuje podatak da je svoj potpis stavio na ugovor vrijedan 157,96 milijuna kuna, a koji je zaključen s predstavnicima tvrtki koje su posao na Aglomeraciji dobile nakon provedenog postupka javne nabave velike vrijednosti.

Iako je postojala bojazan da bi početak radova mogle prolongirati potencijalne žalbe na odluku o odabiru (od strane ponuditelja koji nisu prošli na natječaju), to se nije dogodilo. 

Stoga je ugovor potpisan s predstavnicima tvrtki koje će izvoditi radove, a to su HIS iz Donje Višnjice, Cestno podjetje Ptuj, GK grupa iz Varaždina i Zagorje gradnja iz Zagreba (svi oni čine objedinjenu Zajednicu ponuditelja).

Potpisivanju ugovora su nazočili i predstavnici zagrebačkogHidroprojekta i Eptise Adria (stručni nadzor), Fundus projekta iz Zagreba (upravljanje projektom) te Hrvatskih voda Varaždin.

Osim samih izvođenja radova (koji predstavljaju najvrjedniji dio projekta Aglomeracije), ovaj projekt obuhvaća i cijeli niz drugih nabava koje su bile posebno raspisivane (za gradnjupročistača, sanaciju postojeće mreže, nabavu specijalnih vozila i opreme, stručni nadzor, upravljanje projektom, vidljivost itd.).

Većina ovih nabava je već provedena, dok ostale, kažu mjerodavni, neće utjecati na planirani početak radova.

Ovime smo se primakli početku golemih infrastrukturnih radova koji će se tijekom iduće 3 do 4 godine provoditi u Ivancu i okolnim naseljima.

Izvodit će se građevinski radovi na cjevovodima za vodu i kanalizaciju, na kanalizacijskoj mreži, na cijevima za onečišćene vode, na crpnim stanicama i cijevima za otpadne vode, ali i radovi na kolnicima i asfaltiranju, uključujući i usluge tehničkog projektiranja.

Sredstva za gradnju nove i sanaciju sustava postojeće odvodne mreže osigurana su iz EU Kohezijskog fonda, državnog proračuna i proračuna Hrvatskih voda ( 94%), dok će Grad Ivanec iz proračuna osigurati 6% sredstava.

Foto: B. Težak - ilustracija (radovi na odvodnji kod ivanečke obilaznice)

Foto: Ivkom – vode d.o.o., potpisivanje ugovora o izvođenju radova

print