Novosti

Obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja

Petak

Molitvom za sve poginule i nestale branitelje te za sve civilne žrtve Domovinskog rata koju je kod središnjeg križa na gradskom groblju Ivanec predvodio mladomisnik Petar Krašek, u srijedu, 4. kolovoza, počelo je obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja.

Izaslanstvo Grada Ivanca koje je predvodio predsjednik Gradskog vijeća Dalibor Patekar tim je povodom položilo vijenac i zapalilo svijeće kod centralnog križa, a svijeće za pokoj duša poginulih i nestalih zapalili su i predstavnici braniteljskih udruga. Za svoje poginule sinove i očeve došli su se pomoliti i članovi njihovih obitelji.

Obilježavanje najslavnijih dana Domovinskog rata potom je nastavljeno na središnjem gradskom trgu u Ivancu gdje su okupljeni članovi obitelji poginulih, predstavnici braniteljskih udruga, Policijske postaje Ivanec, pojedini gradski vijećnici i predstavnici političkih stranaka položili bijele ruže na spomen obilježje poginulima.

- I ove smo godine došli iskazati zahvalu i poštovanje poginulim braniteljima čija su imena ostala ovdje upisana za vječnost te svim ostalim poginulim i nestalim ratnicima kao i civilnim žrtvama Domovinskog rata. Oni kojih više nema i dalje žive u srcima i sjećanjima svih nas koji poštujemo i znamo cijeniti žrtvu života kojeg su dali u danu pobjede, u danu najveće hrvatske bitke, u danu Oluje – istaknuo je tom prilikom predsjednik Gradskog vijeća D. Patekar.

- Danas se s ponosom prisjećamo vojno-redarstvene akcije Oluja i slavnih dana koji su pokazali svu snagu hrvatskoga naroda te volju i težnju za slobodom i neovisnošću. U  samo četiri dana naše su snage razvile 630 kilometara dugu bojišnicu, najdužu ratnu bojišnicu u povijesti ratovanja u Europi. U ta četiri dana oslobođeno je 10.400 km2 okupiranog teritorija koji je Hrvatska potom vratila u svoj ustavno-pravni poredak te uspostavila mir, slobodu i neovisnost – podsjetio je Patekar te uputio zahvalu svim braniteljima, njihovim roditeljima i rodbini.

Poginulima i nestalima odana je počast i minutom šutnje.

Nakon službenog dijela svečanosti u svojim prostorima u Gajevoj ulici okupili su se i pripadnici 2. ivanečke bojne 104. brigade Hrvatske vojske te se u neformalnom razgovoru prisjetili Oluje i evocirali uspomene iz vlastitog sudjelovanja u Domovinskom ratu. S obzirom na tijek vremena, izrazili su zadovoljstvo što su ne samo važne obljetnice iz Domovinskog rata, već i obljetnice pogibije ivanečkih branitelja te oslobađanje Ivančice uvršteni u protokol Grada Ivanca, što je jamstvo da će se Domovinski rat i sjećanja na poginule branitelje obilježavati trajno.

print