Novosti

Ivanečki osnovnoškolci prikupili 350 kilograma čepova za pomoć oboljelima od malignih bolesti

Petak

U petak, 16. srpnja, predstavnici Udruge oboljelih od leukemije i limfoma Hrvatske (UOLL) u Osnovnoj školi Ivana Kukuljevića Sakcinskog u Ivancu preuzeli su 350 kilograma plastičnih čepova, a koje ivanečki osnovnoškolci u humanitarne svrhe skupljaju marljivo tijekom cijele godine.

Plastični čepovi skupljaju se u sklopu humanitarno – ekološkeakcije Plastičnim čepovima do skupih lijekova, a ivanečka Osnovna škola uključuje se već šestu godinu za redom.

Prihod od prodaje čepova usmjerava se u nabavu skupih lijekova za liječenje malignih bolesti, koji nisu na listi HZZO-a.

Ova humana akcija na ivanečkom području pokrenuta je na inicijativu samih učenika. U akciju su se uključili Grad Ivanec i Ivkom d.d., koji je školi donirao posebnu namjensku kantu za odlaganje čepova te kartonske kutije, koje su obilježene logom udruge UOLL-i.

U ovoj lijepoj i humanoj akciji ivanečkoj su se Osnovnoj školi ove godine pridružili i Dječji vrtić „Ivančice“, Dječji vrtić „Bambi“, Srednja škola Ivanec, ivanečke udruge civilnog društva, ali i brojni građani koji su čepove redovito odlagali u dvorište Škole.

- Pohvaljujemo sve razrednike, učenike i roditelje koji su se uključili u projekt i tako sakupili 350 kg čepova u školi. Najviše čepova u školi skupio je 4. b razred, a titulu najmarljivijih u projektu nose dulje vrijeme. Moto volonterstva u Hrvatskoj, motiv nam je za dalje aktivnosti u projektu, a on glasi: Ne trebaš hodati po vodi, ne moraš biti bolji/bolja od drugih, nemaš ništa više od onog što svi ostali imaju, ali ono što čini razliku, djela su kojima kod drugih ostavljaš svoj trag – ističe pedagoginja ivanečke Osnovne škole, ujedno i koordinatorica projekta Vesna Vitez.

Za cjelokupnu koordinaciju i realizaciju projekta zadužen je školski volonterski klub „Iksići“.

Ističemo kako se humanitarna akcija Plastičnim čepovima do skupih lijekova nastavlja pa vas pozivamo da svoje čepove i dalje odlažete u namjensku kantu kod škole.

Kakvi se čepovi odlažu?

  • čepovi moraju biti čvrsti (od sokova, mlijeka, omekšivača, šampona, regeneratora, tekućeg deterdženta za rublje, od ulja, kalodonta, krema i sl.)
  • čep ne smije biti savitljiv i ne smije sadržavati druge materijale (npr. karton s unutarnje strane) i naravno, mora biti čist.
print