Novosti

Ivančanin Zoran Stanko na maraton utrci Alta Via Stage Race u Italiji dugoj 600 kilometara

Petak

Poznati ivanečki fotograf i planinar Zoran Stanko uspješno je završio iznimno zahtjevnu MTB maraton utrku Alta Via Stage Race, koja je trajala 9 dana.

- Ovo je jedna od najtežih i najduljih MTB etapnih utrka u Europi. Sveukupno sam prevalio 600 kilometara i 21.000 visinskih metara. Neke etape bile su duge preko 90 km s 3.100 metara; to je npr. kao da se pet puta u jednom danu na Ivančicu ide gore i dolje sa Žganog vina – ističe Zoran.

Također, na pojedinim se dijelovima staze moralo nositi ili gurati bicikle skoro 600 visinskih metara.

- Najviša točka do koje smo došli biciklima bila je na 2.100 metara. Dio rute vozili smo i u Francuskoj. U dva navrata probušila mi se guma, a jednom sam i pao, srećom, bez posljedica. Dvoje natjecatelja je imalo ozbiljnije padove sa lomovima kostiju, uz intervenciju gorske službe i hitne pomoći – kaže Stanko.

Početak utrke je bio Ricco del Golfo, a kraj u Pigni, gdje je bilo završno proglašenje rezultata. Sudjelovalo je 60 biciklista Belgije, Njemačke, Nizozemske, VB, Italije i Slovenije, a Zoran je jedini Hrvat koji je sudjelovao i završio je u svih sedam godina, otkad se održava. Gotovo trećina sudionika nije završila sve etape.

- Ja sam na kraju sveukupno bio 21. Ova utrka je bila dosad moj najteži  fizički izazov nakon lanjskog Higlander Velebita gdje sam završio na 3. mjestu. Za sljedeće izazove razmišljam o Iron Bike utrci ili o TransAlpu – otkriva Zoran.

Čestitamo!

print