Novosti

VARAŽDINSKO SMEĆE Batinić: Ukoliko ministar dozvoli odlaganje u Jerovcu, imat ćete bunt i barikade!

Utorak

Aktualna situacija s problemom smeća u Varaždinu danas je „užarila“ i telefonske linije u Gradu Ivancu, koji je ponovno u fokusu javnosti kao vlasnik odlagališta miješanog komunalnog otpada u Jerovcu, a gdje zainteresirane strukture vide najbliži, najjednostavniji i najjeftiniji način rješavanja golemog problema zvanog – varaždinsko smeće. 

Nakon što je varaždinska Čistoća objavila da obustavlja prikupljanje otpada iz kućanstava u gradu Varaždinu te u još 14 okolnih gradova i općina, a gradonačelnik Neven Bosilj zatražio inspekcijski nadzor te izjavio kako se nada da će dobiti rješenje da Grad Ivanec u Jerovcu mora preuzeti varaždinski otpad, reagirao je ivanečki gradonačelnik Milorad Batinić. 

-Odlagalište u Jerovcu jedino je odlagalište  u Varaždinskoj županiji koje, temeljem zakonskog dokumenta koji se zove„Dinamika zatvaranja odlagališta neopasnog otpada na području RH“, ima uvjete za nastavak rada i prihvat miješanog komunalnog otpada, ali samo iz gradova Ivanca i Lepoglave te iz općina Maruševec, Klenovnik, Bednja i Donja Voća. To su jedini JLS-ovi koji u Jerovcu SMIJU odlagati otpad. U navedenoj Dinamici ne piše kamo će Varaždin odvoziti i odlagati svoje smeće, ali sigurno je da ga u Jerovec odložiti ne smije. Što se tiče inspekcijskog nadzora koji spominje Bosilj, inspekcija može provesti nadzor i naložiti da se smeće makne, ali ne može naložiti da se doveze u Jerovec jer bi tako nešto bilo protivno svim važećim zakonskim dokumentima –kategoričan je Batinić te pojašnjava:

- Takvu odluku može donijeti samo ministar. No, u tom slučaju takva bi odluka najprije morala proći kroz zakonsku proceduru savjetovanja sa zainteresiranom javnošću, pri čemu bi Grad Ivanec sigurno imao što za reći. Ako pak ministar ipak donese takvu odluku, tada će imati ogroman problem jer ni ja, a ni građani sigurno nećemo dozvoliti odlaganje tuđeg otpada u Jerovcu – jasan je Batinić. 

Ovaj deponij, podsjeća, ima svoju povijest:

-Građani toga kraja već su prosvjedovali i blokirali cestu i pristup deponiju zbog puno manjih razloga nego što je ovaj. Upozoravam da su građani izrazito senzibilizirani za ovu temu, da zbog pritiska na Ivanec među njima već vrije i da vrlo pažljivo prate zbivanja oko ove situacije. U slučaju da ministar donese odluku kojom će dopustiti odlaganje varaždinskog smeća u Jerovcu i time ići direktno protiv interesa građana ovoga kraja, ali i HDZ-ova biračkog tijela koje je toj stranci najvjernije upravo u Jerovcu, ovdje će imati građanski bunt i barikade. Ja osobno ne samo da ću iskoristiti sve svoje zakonske nadležnosti da spriječim ovakav scenarij, već ću biti prvi koji će stati na čelo prosvjeda i s građanima blokirati pristup deponiju – poručio je ivanečki gradonačelnik.

Izjavio je da je naložio Ivkomu d.d. poduzimanje pojačanih mjera oko kontrole ulaska na odlagalište u Jerovcu te angažman zaštitarske službe.

Postoji i još jedna strana ove priče, a to je sljedeće: prilikom sanacije (koju su s 40% sredstava sufinancirali građani ivanečkoga kraja) ovaj je deponij bio kapacitiran isključivo za prihvat količine otpada s područja bivše općine Ivanec (nikako ne iz bilo kojih drugih gradova i općina). A to znači da bi se – po postojećim izračunima - eventualnim odlaganjem varaždinskog smeća u Jerovcu u kratko vrijeme popunili njegovi kapaciteti pa se onda postavlja glavno pitanje: 

A kamo će onda Ivanec i ostalih pet gradova i općina ovoga kraja odlagati svoj miješani komunalni otpad? Da li će i oni po Hrvatskoj tražiti deponij koji bi bio spreman zbrinuti njihov otpad? I po kakvoj cijeni? 

- Prije više od pola godine, kada je bivši gradonačelnik Varaždina I. Čehok na Ivanec zbog istih razloga vršio pritisak, isticao sam kako vjerujem da je prihvat tada traženih 1.500 tona smeća trebao biti samo početak dovoza daleko većih količina varaždinskog smeća u Jerovec. Najnovija situacija u Varaždinu sada mi samo potvrđuje da sam bio u pravu. Sugeriram još jednom da se prestane vršiti presija na Ivanec! Građani ni u primisli neće dopustiti da im se problem zvan varaždinsko smeće i afere koje se vežu uz njega na kraju presele na rješavanje u njihovo dvorište - zaključuje Batinić.

print