Novosti

Ivanec na izložbi „Industrijska baština Hrvatskoga zagorja“ u Muzeju seljačkih buna u Gornjoj Stubici

Četvrtak

Nekadašnja industrija Ivanca i šireg ivanečkog kraja (Ivanec, Ladanje, Lepoglava, Cerje) u riječi, slici i eksponatima iz privatne zbirke, zastupljena je na izložbi „Industrijska baština Hrvatskoga zagorja“ koja je u Muzeju seljačkih buna u Gornjoj Stubici otvorena prošlog vikenda, a može se razgledati do 29. lipnja.

Zasluga je to Turističke zajednice grada Ivanca koja odabirom 40 prepoznatljivih predmeta, fotografija i drugih priloga, na toj izložbi predstavlja nekadašnju industriju Ivanca i okolice s naglaskom na rudarstvo, metaloprerađivačku, obućarsku, drvoprerađivačku, tekstilnu, građevinsku i drugu industriju te obrtništvo (stolarstvo, postolarstvo i dr.).

Dio izložbe koji se odnosi na ivanečki kraj posebno je obrađen tematskim tekstovima i naglašen u katalogu izložbe.

U njemu je Ivanec predstavljen kao središte organizirane proizvodnje, koje karakterizira vrlo rani industrijski razvitak kroz otvaranje rudnika i ugljenokopa, a na čijim su temeljima kasnije niknule druge industrijske djelatnosti i velike tvornice.

Iako su širom Hrvatskoga zagorja, pa tako i u Ivancu, slijedom dolaska novih tehnologija i transformacije tržišta, ali i privatizacije 90-tih godina, mnoge tvornice i pogoni ugašeni i u njima se više ne proizvodi, bivši pogoni i dalje sami po sebi ostaju vrijednost koja, kao primjer rane industrijske baštine, podsjeća na prošlost na kojoj su narasli novi, suvremeni industrijski razvoj i moderna proizvodnja.

print