Novosti

Podjela 3.400 kanti za plastiku kućanstvima s područja grada Ivanca produljuje se do 7. svibnja 2021.

Petak

Kao što je poznato, Grad Ivanec proteklih je dana kućanstvima svoga administrativnog područja počeo besplatno dijeliti žute kante od 120 litara namijenjene odvojenom prikupljanju plastike. Podijelit će se ukupno 3.400 takvih kanti, a Grad obavještava građane da je produljen rok do kojeg ih mogu preuzeti u krugu Ivkoma d.d., a to je 7. svibnja 2021.

Kante se mogu preuzeti radnim danom od 9 do 17 sati.

Što se tiče staračkih samačkih kućanstava preko 70 godina (Ivkom posjeduje evidenciju tih kućanstava), koja nisu u mogućnosti sama preuzeti spremnike i nemaju nikoga svoga tko bi umjesto njih mogao preuzeti kantu, njima će Ivkom kantu dovesti na kućni prag.

S obzirom na pitanja građana o tome zašto sami trebaju dolaziti po kante i zašto ih, umjesto toga, direktno kućanstava ne doveze Ivkom, priopćavamo sljedeće:

  1. Grad, kao vlasnik spremnika, isprva je planirao ovakav način distribucije kanti do korisnika. Međutim, s obzirom na to da se one nabavljaju iz EU projekta, a da je EU procedura vrlo stroga i zahtijeva detaljno poštivanje propisane procedure te da se provedba kontrolira od strane nadzornih tijela, propisano je da svaki građanin prilikom preuzimanja treba predočiti osobnu iskaznicu i potpisati da je primio kantu.
  2. Pošto je riječ o iznimno velikoj količini kanti, ocijenjeno je da bi distribucija od kuće do kuće trajala jako dugo, a s obzirom na to da većina građana u prijepodnevnim satima radi i nije kod kuće te nije u mogućnosti primiti spremnike, Ivkom bi ponovno njihove kante morao vraćati u svoj krug, čime bi se cijeli ovaj posao vremenski jako oduljio.
  3. Također, Ivkom nema na raspolaganju neograničen broj kamiona i radnika koji bi kroz dulje vrijeme mogli vršiti distribuciju kanti po terenu. Ukoliko bi se za distribuciju povukli djelatnici zaposleni na zbrinjavanju otpada, to znači da bi se privremeno trebala obustaviti djelatnost odvoza i zbrinjavanja otpada, a to se ne može dopustiti.

To su, dakle, razlozi zbog kojih je distribucija kanti organizirana na navedeni način.

Posebno napominjemo da se prikupljanje plastike putem žutih kanti neće posebno naplaćivati. Dakle, sve ostaje kao što je bilo i dosad, a Ivkom će plastiku nastaviti i dalje skupljati prema dosadašnjem rasporedu.

print