Novosti

KAKO POMOĆI MLADIMA U KORONA KRIZI Gradonačelnik M. Batinić na sastanku s predstavnicima županijskog Savjeta mladih

Četvrtak

Preporuke jedinicama lokalne samouprave za uvođenje izvanrednih politika za pomoć mladima u kriznoj situaciji prouzročenoj pandemijom bile su glavna tema sastanka koji je u srijedu, 24. veljače, gradonačelnik Milorad Batinić sa suradnicama iz gradske uprave održao s predsjednikom Savjeta mladih Varaždinske županije Lovrom Lukavečkim i članom Mihaelom Slunjskim.

Naime, korona je na razne direktne i indirektne načine otežala školovanje, život i poslovanje mlade generacije, a osobito srednjoškolaca, studenata i mladih poduzetnika te ljudi koji izlaze iz sustava školovanja i kojima predstoji zapošljavanje. 

Stoga je Savjet mladih izradio prijedloge za gradove i općine o tome kako im pomoći te ih implementirao u preporuke koje idu u pravcu olakšavanja njihova položaja dodjelom raznih subvencija, novčanih potpora, olakšica i drugimpogodnostima, a koje je na sastanku šire obrazložio L. Lukavečki.

U razgovoru o toj tematici konstatirano je da Grad Ivanec predložene preporuke u većini točaka već provodi:

-Grad studentima dodjeljuje stipendije u iznosu od 800 kuna (za deficitarna zanimanja), a od 1. siječnja ove godine tzv. socijalne stipendije povećao je na 700 kuna. Mladim poduzetnicima olakšava se start u svijet rada benefitima koje ostvaruju ulaskom u Poduzetnički inkubator. Tomu treba dodati i značajne olakšice koje mogu ostvariti kroz redovite programe poticanja poduzetništva. Također, značajne olakšice Grad im odobrava i kroz Program mjera za poticanje stambenog zbrinjavanja, koji trenutačno koristi 49 mladih ljudi, a bit će ih još – obrazložio je gradonačelnik. 

-Nadalje, u pripremi je i program sufinanciranja turističkih projekata. Što se tiče vašeg prijedloga da se ugostiteljskim objektima omogući besplatno proširenje terasa na javne površine, tu mjeru je Grad Ivanec uveo još prošle godine i ona je i dalje na snazi. Omogućili smo je svim zainteresiranim ugostiteljima i slastičarnicama – dodao je gradonačelnik te spomenuo i druge načine na koje Grad ide na ruku mladima kroz sportske i druge programe.

Iznimna suradnja s mladima ostvarena je u suradnji s Klubom mladih Ivanec, koji je pokazao veliku proaktivnost te svojim radom obogatio ivanečku kulturnu i društvenu scenu. 

Suradnja Kluba mladih i Grada lani je bila odlična. Šteta što se zbog epidemiološke situacije nisu mogle održati pojedine manifestacije (Advent u Ivancu), čiju je organizaciju (uz logističku potporu Grada) preuzeo Klub mladih te ih sadržajno sjajno osmislio. No, vjeruje se da će se ovaj program uspjeti realizirati ove godine.

-Također, uskoro ćemo otvoriti i bivši Retro, u kome će – prvi put otkako je Ivanca – mladi dobiti zasebni, vrlo reprezentativni prostor za svoja druženja i aktivnosti – najavio je gradonačelnik.

Bilo je razgovora o tome da se studentima olakša otplata studentskih kredita. Tu mjeru, kazao je Batinić, Grad Ivanec zasad nema. Još prije nekoliko godina bilo je predloženo njeno uvođenje na način da Grad sufinancira kamatu na studentske kredite, međutim tadašnji koalicijski partner taj prijedlog nije prihvatio pa tako nije došlo ni do njegove realizacije.

S obzirom na to da mandat dosadašnjem Savjetu mladih Grada Ivanca završava i da je u tijeku izbor novog, M. Batinić izjavio je da će novom sastavu predložiti da uvođenje kreditiranja studenata svakako bude jedna od tema njegova rada i prijedloga koji će u tom smislu ići prema Gradskom vijeću.

Što se tiče preporuke Savjeta za kontinuiranom komunikacijom s osnovnim školama vezano uz održavanje online nastave, rečeno je da Grad Ivanec nije osnivač škola te da na ovu tematiku ne može utjecati, ali da je po pitanju školstva (uključujući i srednje školstvo) suradnja sa Županijom kao osnivačem, bila korektna.

print