Novosti

IZ EU FONDOVA Ivkomu d.d. isporučeno prvo od dvaju komunalnih vozila vrijednih 2,3 milijuna kuna

Srijeda

Ivkomu d.d. danas je isporučeno prvo od dvaju suvremenih komunalnih vozila namijenjenih odvojenom prikupljanju otpada.

S obzirom na to da je riječ o voznom parku vrijednom ukupno 2,3 milijuna kuna, čija se nabava sufinancira iz EU Kohezijskog fonda, tim je povodom u poslovnom krugu tvrtke (zbog vidljivosti projekta) održana prigodna svečanost kojoj su nazočili i predsjednik Skupštine Ivkoma d.d. Milorad Batinić, zatim, Željko Horvat, direktor tvrtke Tehnix iz Donjeg Kraljevca koja je isporučila vozilo, predstavnici kolektiva Ivkoma, među kojima i Srečko Kramarić kao voditelj tima na ovome projektu te predstavnici medija.

Pozdravljajući okupljene, direktor Ivkoma d.d. Edo Rajh nije skrivao zadovoljstvo što se vozni park ivanečkog komunalca oprema visokokvalitetnim vozilima.

-Ovo vozilo (drugo stiže nešto kasnije) namijenjeno je isključivo prikupljanju već odvojenog otpada. S obzirom na svoje tehničke karakteristike, omogućit će nam kvalitetniji rad na cijelom području našeg poslovanja (svih 6 JLS-ova ivanečkoga kraja). Ovaj, veći kamion zapremnine 14 m3, omogućit će nam prikupljanje pojedinih vrsta otpada bez prečestog odlaska na pražnjenje kao i prijevoz većih količina otpada do ovlaštenih oporabitelja – poručio je Rajh te ujedno uputio riječi zahvale na potpori koju je u realizaciji ovog projekta pružila Poslovna zona Ivanec sa svojim Projektnim uredom za EU fondove.

Na uspješnoj realizaciji projekta, koji je na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost putem Ministarstva zaštite okoliša bio kandidiran još u travnju lani, čestitke domaćinima uputio je predsjednik Skupštine M. Batinić.

S obzirom na to da Ivkom d.d. godišnje zbrine ukupno 4.500 tona otpada te da zasad u sortiranju otpada prednjači Ivanec (s 33 od 50%, što je granica koju je postavila EU), izrazio je uvjerenje da će novo vozilo pridonijeti povećanju prikupljenih količina sortiranog otpada.

-To se pogotovo odnosi na drugo, manje vozilo (kapaciteta 7,5 m3), s pogonom na sva četiri kotača, koje tek treba biti isporučeno, a koje će Ivkomu omogućiti lakši obilazak te kvalitetno i pravodobno prikupljanje otpada i na teže dostupnim područjima. Grad Ivanec, kao većinski vlasnik Ivkoma, potiče osuvremenjivanje voznog parka vanjskim sredstvima, a i sam je agilan u privlačenju sredstava iz spomenutih izvora, što, među ostalim, potvrđuje i podatak da kandidiramo projekt potpuno novog reciklažnog dvorišta – naglasio je M. Batinić.

Direktor Tehnixa Ž. Horvat okupljene je informirao o tehničkim karakteristikama vozila te kazao kako je ovo dobar primjer na koji EU sredstva kroz projekte gradova i ekološki usmjerenih tvrtki dolaze direktno do građana.

Na licu mjesta je demonstriran način rada vozila.

Inače, ukupna vrijednost prihvatljivih troškova nabave vozila je 1,83 milijuna kuna, od čega iz EU fondova stiže 1,46 milijuna bespovratnih kuna, dok ostatak osigurava Ivkom d.d.

print