Novosti

Gradonačelnik M. Batinić potpisao inicijativu saborskog zastupnika D. Habijana o proglašenju Parka prirode Ivančica

Utorak

Gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić danas je u svom uredu potpisao inicijativu saborskog zastupnika Damira Habijana o proglašenju Parka prirode Ivančica, Strahinjčica, Ravna gora i Maceljsko gorje.

Time se i Grad Ivanec pridružio listi saborskih zastupnika, župana i pojedinih gradonačelnika koji su dosad svojim potpisima podržali ovu inicijativu usmjerenu zaštiti i očuvanju bioraznolikosti navedenih područja te njihovu održivom razvoju.

Prirodno, na sastanku su se oba dužnosnika fokusirala na razgovor o Ivančici, a prvenstveno na potrebu njene zaštite.

I sam Habijan, koji slobodno vrijeme često provodi na Ivančici, akcentirao je potrebu zaštite planine od onečišćivanja i posebno, od nekontroliranog prometa terenskim vozilima, motociklima i Quadovima.

Batinić je gosta upoznao s dosadašnjim nastojanjima Grada Ivanca da otkupi vojni objekt na Ivančici, da ga uredi za potrebe učeničkog kampusa te da u suradnji sa susjednim županijama i gradovima krene u zajednički projekt razvitka planinskog turizma na Ivančici.

Na žalost, sve te dobre inicijative Grada Ivanca završile su na način da ih je druga strana, nakon početnih sastanaka, naprosto ignorirala. Upoznao ga je i s projektom Idejnog uređenja vršnog područja Ivančice u koji je Grad Ivanec voljan krenuti, a kojim bi se vrh zaštitio od devastacije te njegov razvoj kontrolirano usmjeravao.

U tom kontekstu oba su se dužnosnika usuglasila da Ivančica ima iznimni gospodarski potencijal koji se može aktivirati pružanjem usluga u turizmu, brendiranjem lokalnih proizvoda i razvitkom ekološke poljoprivrede, a upravo za to postoje velike mogućnosti apsorpcije sredstava iz EU fondova.

Iako na inicijativi oko proglašenja parka prirode Ivančica predstoji višegodišnji posao, dogovoreno je da će se u predstojećem razdoblju nastojati što je moguće više upoznati lokalno stanovništvo s benefitima proglašenja zaštićenim područjem.

print