Novosti

GRADSKO VIJEĆE Odluka o novčanoj pomoći za sanaciju šteta od potresa na području Ivanca i Banovine

Ponedjeljak

Gradsko vijeće Ivanec na svojoj je sjednici održanoj u Kinu Ivanec u petak, 29. siječnja, donijelo Odluku o novčanoj pomoći za sanaciju šteta od potresa na objektima na području grada Ivanca i na području Banovine.

Što se tiče vlasnika objekata s područja grada Ivanca, njima će se isplatiti nadoknada ovisno o stupnju oštećenja objekata (kategorija 1 i kategorija 2) i to za izvršene radove, odnosno utrošeni materijal.

U kategoriju 1 svrstani su objekti na kojima će se morati izvoditi radovi koji obuhvaćaju:

  • popravak ili uklanjanje te ponovnu izvedbu oštećenih dimnjaka, odnosno sanaciju krovišta (do 10.000 kuna)
  • popravak pukotina na unutarnjim zidovima (do 500 kuna)

U kategoriju 2 svrstani su jače oštećeni objekti, na kojima će se morati izvoditi popravak i ojačanje konstruktivnih dijelova zgrade.

Grad Ivanec će u ovoj kategoriji vlasnicima isplatiti nadoknadu štete u visini od 50% iznosa procjene troškova konstrukcije objekta te u visini 20% iznosa procjene troškova konstrukcije vjerskog objekta.

Temelj za to bit će Izvještaj o preliminarnom vizualnom pregledu građevina nakon potresa koji je, slijedom narudžbe Grada Ivanca, izradio ovlašteni inženjer građevinarstva iz tvrtke IPC inženjering.

Svi podnositelji prijava dužni su Gradu dostaviti zahtjev za isplatu nadoknadu šteta na adresu: Grad Ivanec, Trg hrvatskih ivanovaca 9b, 42240 Ivanec.

Zahtjev obavezno treba sadržavati sljedeću dokumentaciju:

  • račun za izvođenje usluge radova ili račun za utrošeni materijal
  • presliku potvrde o OIB-u ili osobnog dokumenta s naznakom OIB-a
  • presliku dokumenta s naznakom IBAN-a
  • fotografije stanja prije i poslije izvođenja radova

-Grad je odmah nakon potresa angažirao ovlaštenu tvrtku koja je obišla sva 74 prijavljena objekta te svakog pregledala, procijenila štetu i izradila poseban elaborat. Utvrđeno je da na većini objekata nije narušena statika i da se i dalje mogu nesmetano koristiti. Međutim, dva objekta jače su stradala, dok su na više objekata oštećeni dimnjaci i krovišta. Stradao je i toranj župne crkve u Ivancu. Prijedlog je da svim vlasnicima objekata, uključujući i župu Ivanec, isplatimo pomoć za sanaciju šteta – obrazložio je Batinić.

Osvrćući se na prijedlog Čedomira Bračka (SDP) da se rok za prijavu šteta od potresa građanima produlji do kraja veljače, gradonačelnik je kazao da – ako netko ni tijekom proteklih mjesec dana zbog fizičke spriječenosti i objektivnih razloga nije mogao Gradu prijaviti štetu od potresa - neka to učini do 2. veljače i Grad će mu prijavu uvažiti, uz predočenje odgovarajuće dokumentacije.

Podržan je i prijedlog da Grad Ivanec s dodatnih 100.000 kuna (uz prvobitno uplaćenih 20.000 kuna) pomogne razorenoj Banovini.

Grad je pokrenuo i posebnu akciju kojoj je cilj da cijeli Ivanec pomogne obnovi jednog razorenog društvenog objekta ili obiteljske kuće na Banovini.

Svi građani, poduzetnici i obrtnici pozvani su da svoje novčane donacije uplate na poseban transakcijski račun koji je samo za te svrhe otvorio Grad Ivanec ili da u obnovi pomognu na druge načine – robom, građevinskim materijalom, donacijom namještaja, raznim uslugama itd.

Gradsko vijeće donijelo i zaključak o imenovanju Povjerenstva za provedbu postupka javnog natječaja za imenovanje ravnatelja Gradske knjižnice i čitaonice „Gustav Krklec“ u Ivancu. Također, većinom glasova vijećnika, uz suzdržane glasove vijećnika SDP-a, donesena je Odluka o prodaji brojnih nekretnina u vlasništvu Grada Ivanca na cijelom gradskom području. Riječ je o nekretninama koje su prešle u vlasništvo Grada temeljem Zakona o nasljeđivanju, a koje za Grad nisu od interesa u infrastrukturnom smislu ili su opterećene tražbinama.

Pošto je među njima i stambeni objekt s pripadajućim zemljištem u Lančiću, vijećnik Č. Bračko predložio je da Grad ovaj objekt ne proda, već da ga uredi i za potrebe stanovanja dodijeli socijalno ugroženim građanima ili mladim ljudima koji su udomljeni, a koji nakon punoljetnosti gube pravo na smještaj u udomiteljskim obiteljima i prepušteni su sami sebi.

Gradonačelnik M. Batinić izvijestio je da je Grad ovu nekretninu naslijedio pod teretom te da je i nju, kao i još neke druge objekte, prisiljen prodati kako bi namirio dugove koje su bivši vlasnici ostavili prema određenim institucijama.

U sklopu sjednice odrađen je i Aktualni sat, a vijećnici su usvojili i izvješće gradonačelnika o korištenju sredstava proračunske zalihe u 2020. godini. Širi izvještaj sa sjednice donosimo u Ivanečkim novinama br. 141.

print