Novosti

Crveni križ Ivanec poziva sve građane na uključivanje u akciju "Vaš dar za pravu stvar"

Četvrtak

Volonteri i djelatnici Gradskog društva Crvenoga križa u zadnjoj su akciji podjele robe socijalno-ugroženim obiteljima iz svoje evidencije podijelili više od 410 kg rabljene odjeće, 30 paketa nove robe iz dijela donacije robe Vlade RH, kao i madrace, igračke i dječju opremu koju su donirali građani. Djeci su darovane i slikovnice koje su u sklopu nacionalne kampanje "Čitaj mi", pod geslom "Čitam, dam, sretan sam'', za siromašnu djecu prikupljali učenici Osnovne škole Ivanec.
Ovom akcijom podjele robe, pomoć je pružena 24 obitelji sa 107 članova, u kojima je 65 djece školske dobi. Riječ je o obiteljima - korisnicima zajamčene minimalne naknade, ali i obiteljima koje nisu korisnici pomoći Centra za socijalnu skrb, već su se našle u položaju teške zdravstvene ili materijale ugroženosti (ne primaju plaću, ili im plaća nije dostatna za zadovoljene osnovnih životnih potreba).

GDCK Ivanec je za takve obitelji utvrdio imovinske cenzuse koji su sastavni dio njegova Programa humanitarne pomoći i sukladni su imovinskim cenzusima koje utvrđuju jedinice lokalne samouprave za pomoć obiteljima u potrebi na području djelovanja Crvenog križa Ivanec. To je ujedno i pokazatelj redovite suradnje i koordinacije aktivnosti Crvenog križa i JLS-a. 

Upravo je takvih obitelji sve više, pa u cilju zadovoljavanja njihovih osnovnih životnih potreba (hrana, odjeća, obuća i dr.), GDCK Ivanec organizira razne redovne i izvanredne humanitarne akcije i aktivnosti. 

Jedna od njih bit će prikupljanje prehrambenih artikala u KTC-u tijekom dvije subote prijepodne, 21. i 28. ožujka. Tih dana će mladi volonteri dežurati na ulazu u trgovački centar i lecima pozivati građane na sudjelovanje u akciji ''Vaš dar za pravu stvar''. Svi građani pozvani su da se uključe i tako pomognu obiteljima u potrebi. 

GDCK Ivanec svoju djelatnost prikupljanja i pružanja humanitarne pomoći prijavljuje sukladno zakonskim propisima Uredu državne uprave Varaždinske županije. Tijekom prošle godine na taj je način pomoć dobilo 307 osoba, a podijeljena je roba vrijedna više od 17.000 kuna. Također, humanitarna pomoć je pružena i u cilju zaštite žrtava prirodnih katastrofa i to u iznosu od 140.000 kuna, a dodijeljeno je i blizu 4.700 kuna novčanih potpora. Sva pomoć za žrtve poplava distribuirana je u skladište Hrvatskog Crvenog križa u Zagrebu, te u GDCK Županja i Vinkovci. 

Tijekom proteklog tjedna za žrtve poplava u Gunji prikupljeno je od građana Ivanca i okolice više od 50 kg brašna, tjestenine, riže i šećera, 9 l ulja, te 30 kom. juha i konzervi. Doniranjem ovih artikala naši građani doprinijeli su popunjavanju paketa humanitarne pomoći HCK. 

GDCK Ivanec, sukladno zakonskim i statutarnim odredbama, iz godine u godinu organizira brojne aktivnosti za pomoć stanovništvu u potrebi, s obzirom na povećanje broja obitelji u potrebi koje mu se javljaju za pomoć.

U središtu skrbi GDCK-a su obitelji s djecom, starije i nezaposlene osobe, osobe kojima prihodi prelaze iznos za mogućnost ostvarivanja zajamčene minimalne naknade preko Centra za socijalnu skrb, a ne prelaze cenzus utvrđen programom humanitarne pomoći GDCK Ivanec, tj. obitelji koje su se našle u položaju trenutačne materijalne ugroženosti. Radi se o obiteljima koje žive na području gradova Ivanca i Lepoglave i općina Bednja, Donja Voća, Klenovnik i Maruševec. Ono što im je trenutačno najpotrebnije jest hrana, odjeća i obuća za školsku djecu, peć, pa ukoliko netko može pomoći, pomoć je dobrodošla.

print