Novosti

Grad Ivanec izdao suglasnost za postavljanje kontejnera za uzimanje brisova na COVID-19 u Ivancu

Petak

Načelnik Županijskog stožera civilne zaštite Robert Vugrin na jučerašnjoj konferenciji za medije održanoj u povodu pogoršanja epidemiološke situacije na području Varaždinske županije, najavio je da će u sljedećih dan do dva, kako bi se smanjio pritisak na COVID-ambulantu u Varaždinu, osigurati dodatne točke za uzimanje brisova u Ivancu, Ludbregu i Novom Marofu.

Na njima je predviđeno da se tijekom radnih dana barem dva sata uzimaju brisovi suspektnim osobama te da se tako rastereti ambulanta u Varaždinu.

Kako je u vezi s time u međuvremenu Gradu Ivancu već stigla zamolba za korištenje javnih površina od strane Doma zdravlja Varaždinske županije, Grad je odmah izdao suglasnost za postavu kontejnera na parkiralištu kod Doma zdravlja Ivanec na neograničeno vrijeme, odnosno onoliko koliko će to biti potrebno.

Vrlo ozbiljna situacija na području Varaždinske županije

U povodu loše epidemiološke situacije i dramatičnog povećanja broja zaraženih i oboljelih osoba na području Varaždinske županije, konferenciju za medije održali su načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Robert Vugrin i ravnatelj Opće bolnice Varaždin Nenad Kudelić s koje su građanima uputili važne poruke pa molimo sve čitatelje da pročitaju tekst u nastavku i osvijeste važnost odgovornog ponašanja.

Jučer je, naime u Varaždinskoj županiji zabilježeno 120 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Testiranjem u COVID-ambulanti, od 243 uzorka čak 108 ih je bilo pozitivnih, što je visokih 45% i što pokazuje da svaki drugi pacijent upućen na testiranje bude pozitivan na koronavirus.

Posebno zabrinjavajuće je da su s jučerašnjim danom bilo 13 novih hospitaliziranih s težom kliničkom slikom te da su nova tri pacijenta završila na respiratoru.

- Trenutno je situacija takva da se u zgradi Interne dva kompletna kata koriste za zbrinjavanje Covid-19 pacijenata s težom kliničkom slikom. Stoga je Opća bolnica Varaždin već krenula s izmještanjem pacijenata u Klenovniku kako bi se i tamo osigurali dodatni kapaciteti – istaknuo je Vugrin.

U samo tjedan dana broj osoba koje zahtijevaju kisik povećao se 2,5 puta, a broj osoba na respiratoru tri puta. U posljednjih sedam dana imamo 656 novooboljelih, dok smo tjedan dana prije imali 323 novooboljela. Statistika ukazuje da će 10 posto svih novooboljelih trebati hospitalizaciju, poseban dovod kisika, a sve više će ih trebati i respirator. S prekjučerašnjih 57 hospitaliziranih s jučerašnjim danom došli smo na 70, dok je šest osoba na respiratoru..

Živimo li u dva paralelna svijeta?

- Koja je glavna poruka danas? Krajnje je vrijeme da i oni koji do sada nisu vjerovali u ovaj virus počnu vjerovati i ponašati se u skladu s time, jer uz nastavak ovakvog trenda ubrzo će biti upitna i dostatnost opreme i dostatnost zdravstvenog osoblja za liječenje težih bolesnika. Ako pogledamo oko sebe, stječe se dojam da živimo u nekakva dva paralelna svijeta. Jedni se odriču svih svojih komocija kako bi spasili zdravstveni sustav, a drugi se bezbrižno okupljaju na rođendanima, utakmicama, kafićima, te istovremeno sipaju drvlje i kamenje po istim ljudima kojima su još prije šest mjeseci pljeskali na otvorenoj sceni. Već sada je zbog korone van službe 10 posto zdravstvenih djelatnika OB Varaždin, a isto tako je, prema posljednjih dostupnim informacijama, zatvoreno 10 posto ambulanti liječnika obiteljske medicine. Dakle, za 16.000 stanovnika Varaždinske županije otežan je pristup primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Ignoriranje mjera ili revolt sigurno neće doprinijeti da se ova situacija popravi - upozorio je Vugrin.

Dodao je da u županiji trenutno imamo 669 aktivnih slučajeva, a u mjeri samoizolacije je više od 2.000 osoba, te da će iz toga proizaći najmanje 400-500 novooboljelih.

Neka se jave sve slobodne medicinske sestre!

O utjecaju ovakve situacije na bolnički sustav govorio je ravnatelj Kudelić.

- Situacija se mijenja iz sata u sat i drastično se pogoršava. Sve je veći priljev izuzetno teško bolesnih pacijenata i sve je veći broj djelatnika bolnice koji su zaraženi ili u samoizolaciji. Unutar bolnice nemamo klasično horizontalno širenje virusa i grupiranje bolesnih djelatnika na jednom mjestu, nego se koronavirus zapravo pojavio praktički svugdje, od uprave, pojedinih odjela kirurških djelatnosti, internističkih djelatnosti pa nadalje. Danas tako imamo 58 pozitivnih djelatnika i 63 djelatnika u samoizolaciji, dakle radimo bez 121 djelatnika, što je gotovo 10 posto ukupnog broja djelatnika bolnice, a moramo reći da više od polovice tog broja otpada samo na medicinske sestre - napomenuo je Kudelić.

Istaknuo je da se Opća bolnica Varaždin obratila Ministarstvu zdravstva sa zahtjevom za ispomoć po pitanju medicinskog kadra.

- Zahtijevali smo povratak svih naših specijalizanata koji su na edukaciji u zagrebačkim klinikama. To nam je ministar odobrio i na tome mu zahvaljujem. Pokušavamo osigurati i dostatan broj sestara. Bolnica kreće u hitno zapošljavanje, bez natječaja, na 60 dana, pa pozivam sve slobodne medicinske sestre koje se žele uključiti u pružanje zdravstevne zaštite i pomoći bolničkom zdravstvenom sustavu da ne kolabira i da se održi - rekao je Kudelić.

Pacijenti se premještaju u Bolnicu Klenovnik

- Bolnica u Varaždinu je prenapunjena Covid-19 pacijentima, otvorili smo i drugu lokaciju, u Klenovniku, kamo su već premješteni prvi pacijenti. To su lakši pacijenti, no lakši u odnosu na ove izuzetno teške, koji i dalje zahtijevaju kontinuiranu terapiju kisikom - dodao je Kudelić.

Naglasio je da je sada potpuno drugačija situacija nego prije nekoliko mjeseci, kada su se u bolnici hospitalizirali svi pozitivni pacijenti.

- To su uglavnom bile mlađe osobe, praktički bez simptoma ili s blažom kliničkom slikom. Naravno da u ovako velikom broju novootkrivenih pozitivnih osoba postoji i određeni postotak onih s teškom kliničkom slikom. Taj postotak je dosta visok i iznosi oko 10 posto. Za očekivati je da će u bolnicu u sljedećim danima dolaziti preko 10 takvih teških pacijenata dnevno. To je veliki pritisak na zdravstveni sustav te je OB Varaždin obustavila kompletni hladni program. Dakle, radimo isključivo akutne stvari, zbrinjavamo hitne i onkološke pacijente - istaknuo je.

Što se tiče obustave isporuke lijekova bolnicama, Kudelić je napomenuo da je situacija izuzetno teška te da, ako se nešto ne riješi po pitanju dobave lijekova, u bolnici od sljedećeg tjedna više neće biti moguće liječiti onkološke bolesnike.

- U bolnicu ne dolaze lijekovi, radimo s postojećim zalihama koje se iscrpljuju - napomenuo je.

- U Klenovniku smo zasad osigurali dodatnih 36 mjesta, no ako nastavimo primati pacijente ovim tempom, a to su sve pacijenti koji zahtijevaju dugotrajno liječenje, bojimo se da ćemo unutar pet dana popuniti sve kapacitete koje OB Varaždin može osigurati - ukazao je Kudelić.

Ponašajte se odgovorno!

- Zato je važno odgovorno se ponašati, kako bismo barem u ovom trenutku smanjili broj novooboljelih osoba. Osobe koje su danas detektirane i koje će razboljeti, završit će u bolnici kroz sljedećih 7-10 dana. Brojke s kojima danas raspolažemo nažalost nisu simpatične, jer govore da će bolnički zdravstveni sustav biti izuzetno opterećen u narednih nekoliko tjedana - rekao je ravnatelj varaždinske bolnice.

Vugrin je pojasnio, u kontekstu odabira lokacija za izvanbolničko liječenje pacijenata, da se mora razlikovati svrha lokacija za pacijente.

- Moramo razlikovati svrhu tih lokacija. Za teže kliničke slike ne dolaze u obzir nikakve tercijarne lokacije. Takvi pacijenti trebaju dovod kisika i respiratore. Kod mobilnih boca kisika to može biti samo privremeno rješenje za 1-2 dana, dok se ne osigura prostor unutar bolničkog sustava. Izvanbolničko liječenje odnosi se na asimptomatske i osobe s blažom kliničkom slikom - napomenuo je Vugrin.

Upozorio je da izmještanjem odjela u bolnici, kako bi se zbrinuli Covid-19 pacijenti s težom kliničkom slikom, dolazi do smanjene mogućnosti zbrinjavanja drugih pacijenata.

- Bolnica u Varaždinu ima 411 ležajeva, a već je zauzeto 70 za Covid-19 pacijente. Nažalost, to će se iz dana u dan povećavati. Ono što mi možemo je svojim ponašanjem utjecati kojom će se to brzinom događati. No mora nam biti jasno da, čak i ako danas uspijemo izolirati sve pozitivne ljude, uz 2.000 osoba u samoizolaciji bit će 400-500 novooboljelih, 10 posto njih će trebati hospitalizaciju, te ćemo u konačnici imati više od 100 oboljelih u OB Varaždin - naglasio je.

- Možemo vidjeti što se događa u zemljama u susjedstvu. Postoji jedan parametar, a to je broj novooboljelih na 100.000 stanovnika unatrag sedam dana. Njemačka ima 100 oboljelih na 100.000 stanovnika, Španjolska je na 270, Francuska je na 400, a znamo kakve mjere uvode. Varaždinska županija je trenutno na 380. Mislim da to dovoljno govori o tome u kakvoj se situaciji nalazimo. Sadašnja je stopa izuzetno zabrinjavajuća i bojim se da se neće smanjivati - rekao je Vugrin.

Na pitanje treba li nam lockdown, Vugrin je rekao:

- Mi kontinuirano srljamo u jedan nekontrolirani lockdown. Nije na županijskom stožeru da odredi pod kojim uvjetima će se što i kako zatvarati. Nacionalni stožer mora u nekom trenutku prerezati i dati poruku građanima cijele Hrvatske da je situacija izuzetno ozbiljna, da bolnički sustav više neće moći prihvaćati nove ljude, jer već sad polako dolazimo u situaciju da se selektira koga će se poslati na dijagnosticiranje i kome će se dati terapije. Ne bih volio da bolnica dođe u situaciju u kojem će morati birati koga će staviti na bolničko liječenje, odnosno kome će to uskratiti. Vrijeme je da shvatimo ozbiljnost te situacije - zaključio je Vugrin.

(Napomena: Dio teksta s tiskovne konferencije preuzet od Varaždinskih vijesti, uz dopuštenje Urendištva)

print