Novosti

DRAGA DOMAČA RIEČ 2020. Danas u 18 sati otvaranje virtualne izložbe i predstavljanje zbornika

Četvrtak

Iako je ivanečka Gradska knjižnica i čitaonica Gustav Krklec jesenas na posebno svečan način kanila obilježiti 40 godina Kajkavskog književnog natječaja Draga domača rieč, neizvjesna epidemiološka situacija razlog je zbog kojeg će se ova, najpoznatija i najomiljenija manifestacija malih i velikih pjesnika širega ivanečkoga kraja, održati uz programske izmjene.

Manifestacija se otvara danas u 18 sati, virtualnom izložbom na linku koji će biti objavljen na webu, FB i Instagram stranici Knjižnice te na You Tube kanalu Grada Ivanca.

Tiskan je i jubilarni 30. zbornik radova, koji sadrži sve najbolje radove iz dosad objavljenih zbornika (od 1990.) i predstavlja presjek manifestacije kroz sve protekle godine.

Ovogodišnji Zbornik tiskan je pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija RH. Grad Ivanec financijski podržava manifestaciju od njenih samih početaka i svakako je, uz pjesničke entuzijaste i organizatore manifestacije, najzaslužniji za njenu dugovječnost i prepoznatljivost.

Posljednjih je godina važnost manifestacije za cijelu županiju prepoznala i Varaždinska županija.

-Iako je specifičnost naše manifestacije u tome da na završnoj priredbi svoje radove izvode sami pjesnici, zbog epidemioloških ograničenja završna priredba se nije mogla održati. To je bio razlog postavljanja izložbe pod nazivom „40 godina Drage domače rieči“ u čitaonici Knjižnice, čime smo simbolično vratili održavanje same završne priredbe u Knjižnicu, gdje se izvodila u samim počecima – ističe ravnateljica Marina Grudenić.

Izložbu je postavila kustosica Ana Škriljevečki i predstavila presjek manifestacije na plakatima na kojima se nalaze fotografije, pjesme i novinski članci o manifestaciji.

-Za potrebe otvorenja izložbe snimljen je video kojim smo pokušali sadržaj manifestacije prenijeti na novu platformu i na nove medije, kako bi postao dostupan svima koji nisu u mogućnosti posjetiti izložbu u Knjižnici. Video je snimio, režirao i obradio Zoran Stanko. Zbornik će se moći pročitati i u digitaliziranom obliku u Zavičajnoj zbirci knjižnice dostupnoj preko web stranice Knjižnice i digitalne zbirke Metelgrad – ističe M. Grudenić.

Svi zainteresirani mogu i razgledati izložbu u čitaonici Knjižnice uz prethodnu najavu na broj telefona 042/782-165 ili na e-mail: [email protected], kako bi rezervirali svoj termin te, poštujući sve epidemiološke mjere, uživali u izložbi.

Za potrebe izložbe tiskan je i deplijan, a uređen je i pjesnički kutak u kome se može pročitati i prolistati zbornik ili napisati koja pjesma.

Zanimljiv detalj na izložbi svakako je ormar iz ostavštine Pavice i Otokara Hrazdire, u kome su izloženi svi zbornici od 1990. godine.

Za svakog posjetitelja izložbe osiguran je besplatan primjerak zbornika.

- I u novom normalnom, na koje se svi moramo naviknuti, nastavili smo naglašavati važnost očuvanja domaće kajkavštine, jer ona je naš autentični trag u vremenu i ostavština dana za buduće naraštaje. Ovogodišnji zbornik daje presjek stvaralaštva na domaćoj kajkavštini i pokazuje snagu i važnost koju Draga domača rieč ima među sličnim i vrijednim manifestacijama u Hrvatskoj. Zahvaljujemo sudionicima koji su nam pomagali prilikom snimanja videa, volonterima i stručnim suradnicima, mentorima u školama, udrugama i kulturnim djelatnicima koji su bili u komisijama. Zahvaljujemo svima koji su svih ovih godina marljivo radili i doprinosili očuvanju i njegovanju drage domače rieči i vjerujemo kako ova manifestacija ima budućnost i da će i nadalje ostati kruna događanja u obilježavanju Mjeseca hrvatske knjige u našoj knjižnici – poručuje ravnateljica Marina Grudenić.

Otvaranje virtualne izložbe "40 godina Drage domače rieči" možete pratiti danas u 18 sati preko poveznice na You Tube kanalu: https://youtu.be/_XYD6PzSEHQ

Video se može i naknadno pogledati preko iste poveznice dok se sama izložba može razgledati u radno vrijeme Knjižnice od 15.10.2020. do 15.11.2020. u Mjesecu hrvatske knjige.

print