Novosti

Predsjednik Sabora Josip Leko na svečanoj sjednici Gradskog vijeća u povodu proslave Dana grada Ivanca

Srijeda

U utorak, 16. lipnja, svečanom sjednicom Gradskoga vijeća počele su središnje svečanosti kojima Ivanec obilježava Dan grada, spomendan sv. Ivana Krstitelja i 619. obljetnicu svoje poznate pisane povijesti.

Tim je povodom u Ivanec stigao i predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko sa suradnicima te brojni drugi gosti iz političkog i javnog života. Među njima bili su i zamjenik ministra kulture Alen Kajmović, pomoćnik ministra gospodarstva Ismar Avdagić, varaždinski župan i dožupan Predrag Štromar i Alen Kišić, saborski zastupnik i predsjednik HSU-a Silvano Hrelja, saborski zastupnici Sunčana Glavak i Marijan Škvarić, predsjednica Županijske skupštine Dubravka Biberdžić, predsjednik Gradske skupštine Varaždina Josip Hehet, brojni gradonačelnici i načelnici susjednih gradova i općina, gradski vijećnici te predstavnici tvrtki, ustanova, udruga i dr.

Predsjednik Sabora J. Leko i saborski zastupnik S. Hrelja u Ivanec su stigli nešto ranije te u društvu svojih domaćina obišli gradilište Muzeja planinarstva, Poslovnu zonu i tvrtku HEW gdje ih je kroz pogon proveo direktor Josip Šimunek.

Svečana sjednica u prostorijama Srednje škole počela je izvedbom državne i neslužbene ivanečke himne te čitanjem povelje iz 1396. godine u kojoj se prvi put u povijesti spominje ime Ivanca. Taj dio ivanečke povijesti efektno su prikazali članovi Udruge Ivanečki vitezovi koje je predvodio „prior“ Tomislav Drempetić – Hrčić.

Svima nazočnima obratio se i predsjednik Gradskog vijeća Ivanca Edo Rajh te vijećnicima zahvalio na dosadašnjoj suradnji i pozvao ih i na buduću konstruktivnu suradnju kojom će zajednički rješavati svakidašnje probleme građana. O najvažnijim projektima i programima koje je u protekloj godini provodio Grad te o aktivnostima mjesnih odbora i civilnih udruga nazočni su potom informirani u prezentaciji kojom su se slikom i tekstom „prošetali“ kroz Ivanečke novine i tako dobili integralni prikaz Ivanca u proteklih godinu dana.

Obraćajući se nazočnima, gradonačelnik Batinić naglasio je da je Ivanec završio s ciklusom kapitalnih komunalno – infrastrukturnih ulaganja koji je trajao proteklih desetak godina te da sada otvara novi razvojni ciklus. On je već počeo, a odvijat će se u dva osnovna smjera: prvi je zaokret prema ulaganjima u društvenu infrastrukturu (kinodvorana, Muzej planinarstva, vrtić, društveni domovi), dok je drugi snažna orijentacija prema zapošljavanju mladih. U tom segmentu već su pokrenuta dva projekta vrijedna preko 2 milijuna kuna, a jedan od tih projekata na dobrom je putu da dobije novčanu potporu iz Europskog socijalnog fonda.

Čestitke Ivancu na postignutim uspjesima uputio je i župan Predrag Štromar. Poručujući da će županija i dalje biti potpora i logistika gradu Ivancu, naglasio je da Ivanec ima visok razvojni potencijal te izrazio uvjerenje da će on još i više porasti nakon izgradnje brze ceste Varaždin – Ivanec - Lepoglava – Bednja – Krapina.

- U Ivancu se prepoznaje da se politika vodi na razini svakodnevnih potreba običnog čovjeka. Ivanec ima jasnu viziju kako da zaposli svoje ljude i u tom kontekstu Financial Times nije pogriješio kad vam je dao nagradu, jer je u vašim naporima prepoznao mentalitet i ambiciju da upravljate sami sobom – poručio je Leko.

U nastavku su dodijeljena javna priznanja Grada Ivanca. Plaketa Grada dodijeljena je tvrtki Mipcro Ivanec, Malu plaketu primio je Pjevački zbor mlađeg uzrasta OŠ I. K. Sakcinskog Ivanec, dok je nagradu Volonter godine primila Danica Prašnjak. Zahvalnice za rad uručene su Caritasovu domu Sv. Ivana Krstitelja, Milivoju Francu, djeci i djelatnicima Dječjeg vrtića Ivančice, Martinu Prašnjaku, Udruzi Ivanečki vitezovi, Planinarskom klubu Ivanec i Ljudveku Cikaču. U ime nagrađenih zahvalio je financijski direktor MIPCRO-a Slavko Kišiček.

U nastavku su program koji je oduševio publiku izvele članice Vokalnog sastava Sakcinski kojim je ravnala glazbena pedagoginja Nada Peček. U dobrom raspoloženju, druženje je potom nastavljeno u holu škole, uz glazbu sastava Bilikum.

print