Novosti

EUROPSKI TJEDAN ODRŽIVOG RAZVOJA Na Kinotrgu u tijeku predbilježbe za sadnice klonirane ivanečke lipe

Ponedjeljak

Na štandu na Kinotrgu Ivanec u tijeku su predbilježbe građana za dodjelu besplatne sadnice klonirane ivanečke lipe. Interes je velik i očekuje se da bi sve raspoložive sadnice mogle „planuti“ u kratkom vremenu.

Ovom akcijom se Grad Ivanec, gradska tvrtka Poslovna zona Ivanec sa svojim Projektnim uredom za EU fondove i u suradnji s građanima pridružuju zajednici europskih građana, poduzetnika, udruga, ustanova, organizacija i javnih tijela, koji kroz razne projekte obilježavaju Europski tjedan održivog razvoja.

On je počeo danas, a traje do 25. rujna i u njega se naš grad uključuje projektom nazvanim „Sačuvajmo prošlost za zelenu budućnost“.

Kao što smo javili proteklih dana, u tom povodu Grad Ivanec građanima na raspolaganje stavlja sadnice ivanečke dugovječne velelisne lipe, a koje su klonovi proizvedeni od reznica matičnog stabla starog više od 600 godina.

Grad je proizvodnju klonova naručio od Hrvatskog šumarskog instituta u Jastrebarskom i to od reznica koje su sa stare lipe uzete lani.

 Zbog velikog interesa građana koji na svojim imanjima žele posaditi lipu, Grad je proizvodnju dodatnih količina klonova naručio od reznica koje su sa stabla uzete u rano proljeće ove godine i one će za sadnju biti spremne sljedeće godine.

Dakle, ako i vi želite mladu lipu (a svaka sadnica nosi u sebi originalni genetski zapis izvornog stabla), pozivamo vas da se što prije predbilježite na štandu na Kinotrgu Ivanec.

Predviđeno je da predbilježbe traju do petka od 9 do 12 sati, ali sigurno je da će, zbog znatnog interesa, završiti i prije.

Podjela sadnica planira se u prvom tjednu mjeseca listopada. O točnom vremenu i mjestu preuzimanja naknadno ćemo vas obavijestiti.

Akciju prate i edukativne aktivnosti pa tako svi zainteresirani dobivaju praktičan edukativni letak o tome što je zapravo održiv razvoj, koje su njegove osnovne komponente, a koji glavni globalni ciljevi. Letak sadržava i osnovne informacije o dugovječnoj ivanečkoj lipi (Tilia platyphyllos Scop.)

Naglasimo da se Europski tjedan održivog razvoja održava se već šestu godinu za redom, a prošle je godine na online platformi ETOR-a bilo registrirano preko 5.900 događanja iz 25 zemalja, od čega 29 događanja iz Hrvatske.

Budući da je na platformu ETOR-a prijavljena i ova manifestacija, i ivanečka akcija postala je vidljiva na razini cijele EU.

print