Novosti

Obilježen Dan oslobođenja Ivančice, 2. ivanečke bojne i Dan branitelja Varaždinske županije

Ponedjeljak

U petak je, 18. rujna, u Ivancu obilježen Dan oslobođenja Ivančice (17. rujna 1991.), Dan 2. ivanečke bojne 104. brigade Hrvatske vojske i 22. rujna, Dan branitelja Varaždinske županije.

Središnja komemorativna svečanost priređena je kod spomenika poginulim ivanečkim braniteljima gdje su se, na poziv svog ratnog zapovjednika Vladimira Debeljaka, okupili pripadnici specijalnih postrojbi bivše općine Ivanec – diverzantskog i protudiverzantskog voda, koji su ratne ’91. godine oslobađali vojni objekt na Ivančici.

Uz rodbinu poginulih branitelja, predstavnike braniteljskih udruga i MUP-a, sjenama poginulih poklonilo se i izaslanstvo Grada koje je predvodio gradonačelnik Milorad Batinić te gradski i županijski vijećnici.

Nakon što je poginulima počast odana minutom šutnje, svima se obratio ratni zapovjednik V. Debeljak, umirovljeni pukovnik Hrvatske vojske.

- Sedamnaestog rujna 1991. godine slavili smo oslobađanje Ivančice. Sljedećeg dana, rano ujutro 18. rujna 1991., u Varaždinu je poginuo naš suborac Ivan Sever Nino. Bio nam je to svima šok, ali i znak i opomena da je došao istinski rat. Sve što je nakon toga uslijedilo svima nam je znano. Svaki branitelj koji je prošao kroz ratišta i kroz Domovinski rat danas se pita da li je sve to tako moralo biti. Na žalost, hrvatskim braniteljima nije dana nikakva druga mogućnost osim da sami, oružjem i srcem, oslobode Hrvatsku – naglasio je Debeljak.

 Zbog aktualne epidemiološke situacije, ove je godine izostalo tradicionalno druženje branitelja s obiteljima poginulih i drugim gostima, na kojima se obično evociraju mnoge uspomene na događanja iz Domovinskog rata te zadnja sjećanja na odlazak Nina u ratne operacije iz kojih se nikad nije vratio.

print