Novosti

PRIDRUŽITE SE EUROPSKOM TJEDNU ODRŽIVOG RAZVOJA Predbilježbe za sadnicu klonirane ivanečke lipe (21. - 25. 09.)!

Četvrtak

Kako je bilo i najavljeno proteklih dana, Grad Ivanec i gradska tvrtka Poslovna zona Ivanec ove se godine aktivno pridružuju zajednici europskih građana, poduzetnika, udruga, ustanova, organizacija i javnih tijela, koji će kroz razne projekte sudjelovati u obilježavaju Europskog tjedna održivog razvoja 2020. (21. – 25. rujna). Na pridruživanje akciji pozivamo i sve građane!

„Sačuvajmo prošlost za zelenu budućnost“ naziv je prijavljene ekološko – edukativne, ali i promotivne aktivnosti koju će Grad Ivanec u suradnji s Poslovnom zonom provesti kroz tri temeljna segmenta.

Ivanečka lipa

U centru planiranih aktivnosti dobro je poznati simbol grada Ivanca – ivanečka lipa, za koju se pretpostavlja da je stara više od 600 godina. Budući da stablo polako ide svom biološkom kraju, a Grad ga je želio trajno sačuvati za budućnost, od Hrvatskog šumarskog instituta je naručio njegovo kloniranje.

Prve reznice s matičnog stabla uzete su prošle godine, a zbog velikog interesa građana, Grad je proizvodnju dodatnih 200 klonova naručio od reznica koje su sa stabla uzete u rano proljeće ove godine.

Od reznica koje su s matičnog stabla uzete lani proizvedeno je više od 180 klonova.

Svaki klon u sebi nosi originalan genetski zapis izvornog stabla što znači da je svaka sadnica originalna ivanečka lipa u malom.

Grad je u međuvremenu pozvao sve građane koji bi željeli posaditi stabalce lipe da se za „svoju“ sadnicu predbilježe u gradskim službama, što je u proteklom vremenu učinilo 70-ak građana.

Predbilježbe – gdje i kada?

Budući da je na raspolaganju ostalo još stotinjak sadnica, svi građani pozvani su da u Europskom tjednu održivog razvoja (od 21. do 25. rujna) dođu na štand na Kinotrgu Ivanec i predbilježe se za svoju sadnicu ivanečke lipe.

Predbilježbe će se na štandu obavljati svaki dan od 9 do 12 sati.

Također, ističemo da se građani, koji su se predbilježili za lipu putem telefona gradskim službama, ne trebaju ponovno zapisivati jer su njihove prijave valjane i moći će uzeti svoje sadnice.

Uz ovaj, praktičan dio akcije, osmišljene su i edukativne aktivnosti pa će tako svi zainteresirani dobiti prigodan i praktičan edukativni letak o tome što je održiv razvoj, koje su njegove osnovne komponente, a koji glavni globalni ciljevi.  

Osim toga, letak će sadržavati i osnovne poučne i zanimljive informacije o staroj lipi grada Ivanca.

Izradit će se i plakat s osnovnim informacijama o aktivnosti koja se provodi u sklopu Europskog tjedna održivog razvoja.

Upravo su edukacija i predbilježba za lipu prva dva segmenta planiranih aktivnosti

 

Podjela lipa – početkom listopada

Treći, završni segment, a koji će biti organiziran u tjednu od 1. do 8. listopada, jest sama podjela sadnica predbilježenim građanima.

O točnom vremenu i mjestu preuzimanja sadnica građani će biti naknadno obaviješteni.

Za svaki klon izdavat će se numerirana svjedodžba (certifikat) o podrijetlu.

Ovo je prilika i za poduzetnike koji imaju prostora u krugu svojih tvrtki da preuzmu sadnicu i na taj način budu dio ovog projekta.

Napominjemo da će sadnice ivanečke lipe biti zasađene i u parkovima te na javnim površinama širom grada, u gradskim poslovnim zonama i drugdje.

Podsjetimo, navedena europska manifestacija održava se već šestu godinu za redom, a prošle je godine na online platformi ETOR-a bilo registrirano preko 5.900 događanja iz 25 zemalja, od čega 29 događanja iz Hrvatske.

Uključivanjem u ovu akciju vidljivost Ivanca i projekta vezana uz ivanečku lipu osiguravamo na razini EU!

print