Novosti

POČELA JE ŠKOLA! U ivanečke osnovne škole krenulo 978 đaka, među njima 104 prvašića

Ponedjeljak

I dok su proteklih godina svaku novu generaciju prvašića prvoga dana nastave stariji učenici dočekivali plesom, stihovima i scenskim igrama (kojima su im poručivali da škola nije samo ozbiljno mjesto za učenje, već i za druženje, zabavu i prijateljstvo), a ravnatelji, učitelji i predstavnici Grada upućivali im tople riječi dobrodošlice, generacija prvašića 2020./2021. danas je tih posebnih uspomena vezanih uz prvi dan škole - ostala lišena.

Naime, zbog aktualne epidemiološke situacije oni su danas u školu mogli doći tek u pratnji jednog roditelja te se nakon toga uputiti u razrede gdje su se upoznali sa svojim učiteljicama idobili potrebne informacije za početak nastave.

I starijim je učenicima uobičajeno uzbuđenje i veselje zbog ponovnog susreta na početku nove šk. godine zasjenila korona, zbog koje im je nametnut niz novih pravila kojih će se tijekom boravka u školi morati strogo pridržavati.

Ta su pravila na snagu stupila već prvog dana, kada su učenici u školu dolazili postupno, s vremenskim odmakom, kako bi se što je moguće više smanjili međusobni fizički kontakti.

U Osnovnu školu Ivana Kukuljevića Sakcinskog ove je godine krenulo ukupno 77 prvašića (57 u Ivancu, 9 u Salinovcu, 6 u Prigorcu i 5 u Kuljevčici), a đaka je ukupno 779. 

Po riječima ravnatelja Damira Jagića, matična škola u Ivancu radit će po modelu A i B. 

Učenici od 1. do 4. razreda nastavu će pohađati po modelu A, što znači da će na nastavi uvijek biti prijepodne.

Stariji učenici, od 5. do 8. razreda, na nastavu će u popodnevnoj smjeni i radit će po modelu B, koji podrazumijeva da se dio nastave odvija online, a dio uživo, odnosno da se razredi dijele na dvije skupine koje se izmjenjuju po režimu 3+2 i 2+3.

Što se tiče područnih škola, one će sve raditi po modelu A.

Po tom modelu, kaže ravnateljica Željkica Hanžek Paska, radit će se i u Osnovnoj školi Metela Ožegovića u Radovanu. 

Radovanska škola ove je šk. godine zadržala isti broj učenika kao i lani – ukupno 199 u 14 razrednih odjela (u matičnoj školi u Radovanu te u područnim školama Margečan i Gačice).

Što se prvašića tiče, njih je danas u školske klupe sjelo ukupno 27 – u OŠ Radovan 19, u Margečanu 6 i dvoje u Gačicama.

Ove godine u osnovne škole na području grada Ivanca krenulo je 978 učenika, uz napomenu da dio učenika koji žive na administrativnom području Ivanca pohađa škole na području susjednih jedinica lokalne samouprave (jer su im bliže mjestu stanovanja).

S obzirom na epidemiološku situaciju s kakvom se svijet u novo doba još nije susreo, pred učiteljima, učenicima, roditeljima, ali i cijelom društvenom zajednicom veliki su i nezapamćeni izazovi i neizvjesni mjeseci.

Potrudimo se stoga svi zajedno da ih, što je moguće više,olakšamo i učinimo sigurnijim, prije svega, vlastitim odgovornim ponašanjem.

print