Novosti

FINALNE PRIPREME ZA UREĐENJE GLAVNOG PARKA Slijedi uređenje staza i rekonstrukcija paviljona

Srijeda

U gradskoj upravi Ivanca u tijeku su opsežne pripreme za radove na uređenju centralnog ivanečkog parka.

Nakon što je park biološki revitaliziran (uklonjeno je staro i bolesno drveće i grmlje nakon čega su zasađena mlada stabla i ukrasni grmovi, a provedeni su i zaštitni radovi), sada kreće i druga faza – rekonstrukcija parka s građevinskim uređenjemparkovne infrastrukture.

Ona će obuhvatiti uređenje staza, javne rasvjete i paviljona, pa je u vezi s time Grad tijekom proteklih mjeseci proveo cijeli niz priprema (izrada projekata, postupci javne nabave, ugovori i sl.) za početak radova.

Ono što će prvo početi jest uređenje glavnih i sporednih staza u parku. 

Sadašnje šljunčane staze zamijenit će nove, popločane tlakavcima i oivičene rubnjacima. 

Usporedo će se polagati i elektroenergetska infrastruktura za rasvjetu parka (podizanje kandelabra u planu je 2021. godine), što je posao koji je Grad povjerio Ivkomu d.d. Ivanec.

Modernu vizuru središnjem gradskom parku dat će novipaviljon.

Postojeći paviljon, koji datira s početka 20. stoljeća, zbog dotrajalosti nije prikladan za rekonstrukciju, pa će se stogazamijeniti potpuno novom konstrukcijom. 

Novi paviljon bit će suvremena reinterpretacija postojeće povijesne građevine. Iz razloga zaštite kulturne baštine te očuvanja duha prostora, zadržat će se njegova izvorna veličina i oblik s kružnom bazom i šiljastim kosim krovom. 

Ipak, osnovna konstrukcija bit će oplemenjena suvremenijim detaljima u pogledu oblikovanja ograde, korištenja suvremenih materijala i završne obrade.

Ispred paviljona formirat će se popločani plato koji će služiti kao ljetna i zimska pozornica za brojne manifestacije koje će se održavati u novouređenom gradskom parku, poput Ljeta u Ivancu, a možda i Adventa. 

Projekt rekonstrukcije paviljona i uređenja kontaktnih površina izradio je Studio Nexar iz Ivanca.

Uređenje glavnog parka svojevrsni je uvod u radove koji će uslijediti iduće godine, a to je uređenje središnjeg ivanečkog Trga hrvatskih ivanovaca i njegovo pretvaranje u zonu za pješake, a koja će na taj način sa centralnim parkom biti povezana u skladnu cjelinu.

 

Vizualizacije: Studio Nexar

print