Novosti

14 mladih obitelji s Gradom Ivancem zaključilo ugovore za korištenje mjera iz Programa stambenih poticaja

Četvrtak

Četrnaest mladih obitelji s područja grada Ivanca, među kojima i tri obitelji iz općina Klenovnik i Bednja koje se namjeravaju doseliti na naše područje, jučer su s Gradom Ivancem zaključile ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava iz gradskog Programa mjera za poticanje rješavanja stambenog pitanja.

Sve te obitelji svoje stambeno pitanje rješavaju gradnjom ili kupnjom nekretnine na administrativnom području grada Ivanca te pritom koriste pogodnosti predviđene gradskim Programom mjera.

Jedna od novčano najstimulativnijih mjera svakako je oslobađanje plaćanja komunalnog doprinosa prilikom gradnje, dogradnje ili rekonstrukcije kuće.

Druga mjera jest oslobađanje plaćanja komunalne naknade prvih 5 godina od dana početka korištenja nekretnine (što je namijenjeno obiteljima koje su na administrativnom području Ivanca kupile ili sagradile nekretninu).

Također, Grad iznosom od 10% sufinancira ratu stambenog kredita svim obiteljima koje stambeno pitanje rješavaju kreditom kod komercijalnih banaka. Pritom im se subvencija produljuje za godinu dana ako je u obitelji maloljetno dijete, odnosno za 2 godine za svako novorođeno dijete u obitelji.

Budući da Grad Ivanec omogućuje kumulativno korištenje subvencija koje odobrava, većina prijavljenih iskoristila je tu mogućnost te koristi pogodnosti iz svih triju gradskih mjera.

U ime Grada, ugovore je potpisao gradonačelnik Milorad Batinić:

-Prije svega, svima vama upućujem čestitke, jer treba imati hrabrosti ući u pothvat koji se zove gradnja kuće ili kupovina stana. U vremenima smo u kojima nije lako graditi i investirati, a pogotovo ne mladim ljudima. Kako bismo vam pomogli da si ovdje stvorite dom i da planirate trajni ostanak na području Ivanca, donijeli smo Program kojim nastojimo pomoći da uz benefite, koji u financijskim iznosima nisu zanemarivi, lakše riješite stambeno pitanje – naglasio je gradonačelnik.

U ime Upravnog odjela za lokalnu samoupravu, imovinu i javnu nabavu, koji je nositelj programa subvencija, okupljenima se obratila njegova pročelnica Marina Držaić. Osvrnuvši se na ocjenjivanje pristiglih prijava koje je potrajalo jer je trebalo izvršiti brojne provjere, izrazila je zadovoljstvo što je jučerašnjim potpisivanjem ugovora krenuo partnerski odnos s Gradom, odnosno početak korištenja gradskih subvencija od strane korisnika.

Za sva tehnička pitanja gradske će službe, naglasila je, po potrebi kontaktirati korisnike gradskih poticajnih mjera. M. Držaić poželjela je i dobrodošlicu korisnicima iz susjednih općina koji se doseljavaju na administrativno područje grada Ivanca.

Zadovoljstvo gradskim programom izrazili su i sami korisnici. Mnogi od njih koriste i mjere stambenog zbrinjavanja koje već provodi Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, pa su im gradski poticaji u vidu oslobađanja komunalnog doprinosa, komunalne naknade i u otplati kredita značajno olakšanje u rješavanju stambenog pitanja.

Naglašavamo da Javni poziv Grada Ivanca za korištenje mjera iz Programa za poticanje rješavanja stambenog pitanja i dalje ostaje otvoren (do iskorištenja sredstava) i da se na njega mogu javiti sve obitelji koje ispunjavaju kriterije za dodjelu sredstava.

Da interesa ima, pokazuju novi pozivi građana gradskim službama tijekom današnjeg dana.

print