Novosti

PRORAČUNSKA TRANSPARENTNOST Institut za javne financije - Grad Ivanec odlikaš četvrtu godinu za redom

Srijeda

Prema podacima o proračunskoj transparentnosti županija gradova i općina u razdoblju studeni 2019. – travanj 2020., koje je objavio Institut za javne financije, Grad Ivanec četvrtu je godinu za redom svrstan u skupinu najtransparentnijih u Hrvatskoj, odnosno gradova odlikaša koji su na svojim web stranicama objavili sve ključne dokumente temeljem kojih Institut analizira i ocjenjuje transparentnost svih županija, gradova i općina u RH.

Razina proračunske transparentnosti ocjenjivana je u rasponu od 0 do 5, a Grad Ivanec ponovno je svrstan u najvišu razinu, što samo potvrđuje da ivanečka gradska uprava uhodano i u kontinuitetu ispunjava sve propise koji proizlaze iz Zakona o proračunu, Zakona o pravu na pristup informacijama, preporuka Ministarstva financija itd.

Kako ističu u Institutu, transparentnost podrazumijeva potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu i omogućuje kontrolu prikupljanja i trošenja javnog novca, a objavljivanjem rezultata želi se ukazati na važnost proračunske transparentnosti kojom se poboljšava komunikacija i povjerenje građana u lokalne vlasti, ali i potiče odgovornost lokalnih vlasti.

Detaljni rezultati istraživanja svih 576 lokalnih proračuna s interaktivnom kartom dostupni su na  mrežnim stranicama Instituta, te u Newsletteru

print