Novosti

21. IZLOŽBA VINA UDRUGE PEHARČEK Zlatni pehar vlasniku šampionskog vina Berislavu Gečeku

Ponedjeljak

Dvadeset i sedam zlatnih, 63 srebrna i 9 brončanih priznanja uručeno je ponosnim vlasnicima najboljih vina berbe 2019. godine u sklopu 21. izložbe vina koju je prošlog vikenda u Ribičkom domu organizirala Udruga vinogradara i vinara Peharček iz Ivanca.

Izložba je održana pod pokroviteljstvom Grada Ivanca.

Poznatom ivanečkom vinogradaru Berislavu Gečeku, čiji je rajnski rizling suhi ocjenjivačka komisija proglasila šampionskim vinom, zlatni pehar uručio je gradonačelnik Milorad Batinić.

-Na postignutoj kvaliteti vina čestitam svima vama, bez obzira na to bavite li se vinogradarstvom iz hobija ili komercijalnih razloga, to više što je poznato da gorice traže slugu, a ne gospodara. Potencijal vinskih bregova podno Ivančice je velik i zato razmišljajte o načinu na koji vašu proizvodnju možete okrupniti (nekim zadružnim oblikom ili sl.), kako bi vaša vina dobila na većoj prepoznatljivosti, komercijalnosti i cijeni. Znanje imate, vrijedni ste i radišni; imate i novo proaktivno vodstvo koje pozivam da u tom pravcu počne promišljati, a potporu Grada uvijek ćete imati – poručio je gradonačelnik okupljenim vinogradarima.

Uz čestitke u povodu Dana grada, skup je pozdravio predsjednik Udruge Peharček Željko Đurin, a vinogradarima se obratio i enolog Davor Hižak, predsjednik Ocjenjivačkog povjerenstva.

-Moram pohvaliti domaćine, jer kod ocjenjivanja vina u svibnju održanom u društvenom domu Lančić-Knapić, komisija je imala odlične uvjete rada. Zadovoljni smo i kvalitetom vina, koja stalno raste, ali i s puno sorata koje plijene pažnju. Većina ocijenjenih vina vrlo su kvalitetna i budite uvjereni da mnogi ugostitelji i vlasnici vinoteka prate ovakva ocjenjivanja i njihove rezultate te da nakon toga nalaze načina da dođu do vas – naglasio je Hižak.

Inače, vina je ocijenila 7-člana stručna komisija sastavljena od enologa i vrsnih poznavatelja vina i ocjenjivača.

Uz D. Hižaka, u njoj su bili i enolozi Nikola Vrbanić, Hrvoje August, Tomislav Furjan i Luka Košćak te certificirani ocjenjivači Ivica Sever i Stanko Crnko.

Ocijenjena su 104 vinska uzorka koja su, osim članova Peharčeka, na ocjenjivanje dostavili i drugi vinogradari iz Varaždinske, ali i Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije.

Druženje okupljenih vinogradara nastavljeno je uz roštilj i bogatu ponudu najboljih vina berbe 2019. godine.

print