Novosti

U Kinu Ivanec održana stručna prezentacija o energetskoj obnovi obiteljskih kuća

Četvrtak

U organizaciji Grada Ivanca i gradske tvrtke Poslovna zona Ivanec u srijedu, 24. lipnja, u Kinu Ivanec održana je nova, ovoga puta tehnički detaljna prezentacija na temu energetske obnove obiteljskih kuća.

S obzirom na povratne informacije koje govore o velikom interesu građana za mjere koje im stoje na raspolaganju po pitanju energetske obnove te za iskorištavanje razmjerno visokih bespovratnih sredstava osiguranih za tu namjenu u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, cilj prezentacije bio je dodatno informiranje vlasnika obiteljskih kuća o ovoj cjelokupnoj tematici.

S obzirom na to da je Javni poziv otvoren upravo danas, 25. lipnja, naglasak prezentacije bio je na svim koracima koje vlasnici moraju ispoštivati kako bi se uspješno i na vrijeme prijavili na natječaj i kako bi mogli ostvariti pravo na bespovratna sredstva.

Nakon uvodnih riječi direktorice mr. sc. Poslovne zone Lane Labaš, program energetske obnove obiteljskih kuća predstavila je mag. polit. Ana Jagetić iz Projektnog ureda Grada Ivanca za EU fondove. Građane je upoznala s osnovnim uvjetima koje moraju ispuniti kako bi se mogli prijaviti na javni poziv, o ciljevima projekta, rokovima prijave, o obveznoj dokumentaciji i hodogramu aktivnosti.

S tehničkim propozicijama javnog poziva u nastavku je nazočne informirao mag. ing. el. Goran Ribić, član Savjeta gradonačelnika.

Građanima je dao podrobniju informaciju o obveznoj dokumentaciji koju trebaju priložiti, a to je, prije svega, energetski certifikat. Osvrnuo se i na postupak izrade certifikata, na radove koje država sufinancira – građevinske (fasada, vanjska stolarija), strojarske (toplinski sustavi – toplinski kolektori, dizalice topline, kotlovi na sječku/pelete, pirolitički kotlovi) te na elektrotehničke radove (fotonaponski sustav, tj. Sunčane elektrane).

Pritom je upozorio građane na rad velikog broja neovlaštenih certifikatora te ih uputio da popis ovlaštenih stručnjaka mogu naći na stranicama resornog ministarstva.

Tom su prilikom poimence navedeni i svi ostali ovlašteni certifikatori koji rade u Ivancu, uz napomenu da je riječ o dobrim i iskusnim tvrtkama.

Građanima se tom prilikom obratio i Darko Geček iz tvrtke Tri projekt d.o.o., također jedan od ovlaštenih certifikatora. 

Svima nazočnima obratio se i gradonačelnik Milorad Batinić. Naglasio je da se, s obzirom na velik interes građana, i Grad Ivanec želi uključiti te dodatno pomoći građanima u sufinanciranju energetske obnove obiteljskih kuća.

- Našim građanima namjeravamo pomoći na sljedeći način: Bude li vlasnik obiteljske kuće  ostvario državnu potporu za sufinanciranje energetske obnove, u tom slučaju bi ostvario od Grada pravo na povrat u visini od 10% vlastitog učešća. Ukoliko pak prijavitelj energetsku obnovu financira vlastitim sredstvima, u tom bi slučaju od Grada ostvario pravo na povrat u visini od 4% uloženih sredstava. Ovu ću mjeru predložiti na donošenje Gradskom vijeću već na idućoj sjednici u srpnju – poručio je gradonačelnik. Detaljnije o ovoj temi možete pročitati u našoj sljedećoj vijesti na web i FB stranicama Grada.

U nastavku skupa nazočni su odgovarali na konkretna pitanja građana.

print