Novosti

KONTEJNER ZA ZBRINJAVANJE OPASNOG OTPADA Premješten na novu lokaciju, odsad – pod ključem

Utorak

Ivanečka Udruga vinogradara i vinara Peharček u dogovoru je s Gradom Ivancem na novu lokaciju premjestila kontejner za zbrinjavanje opasnog otpada na predjelu Sinaske. 

Kontejner je premješten 300 metara dalje, na javnu površinu uz nerazvrstanu cestu u Vinogradskoj ulici, koju je uredioIvkom d.d.

Kontejner se dotad nalazio na otvorenom prostoru, gdje su ga naleti vjetri prevrtali. Podsjećamo, riječ je o jednom od dvaju kontejnera (drugi je na Vrhima) koji su uz pomoć Projektnog ureda Grada Ivanca nabavljeni sredstvima iz projekta Zbrinjavaj educirano, a namijenjeni su isključivo odlaganjuambalaže od raznih pesticida koje koriste vinogradari.

Međutim, kad su članovi Peharčeka pregledali sadržaj kontejnera, ostali su zgroženi činjenicom da su građani u njegaodložili sve i svašta. 

-U njemu smo zatekli i brdo plastičnih vrećica i boca, lonaca, staklenih boca, rabljenih filtra za vino, ambalažu od motornih ulja, boja i lakova, stare metle itd. Sve to ručno smo morali vaditi i odvajati otpad. Zahvaljujemo Ivkomu koji je sve to zbrinuo, dok je opasni otpad odvezlo poduzeće C.I.A.K. iz Zaboka. Korisnicima je osiguran besplatni povrat prazne ambalaže isključivo ovih tvrtki: Agroavant, AgroChem-Maks, Agroteks, BASF, Bayer CropScience, Chromos Agro, Danon, Dow AgroSciences, Euroazijski pesticidi, Florel, Genera, Iskra Zelina Kemijska Industrija, Nufarm, Monsanto, Orchem, Pinus Agro, Stockton, Syngenta Agro – rekao je predsjednik udruge Željko Đurin.

Poučen ovakvim iskustvom, Upravni odbor Peharčeka donio je odluku da se kontejneri zaključaju i da se na njima istaknu kontakti osoba koje vinogradari mogu nazvati radi predaje ambalaže na propisan način.

- Preporučujemo da vinogradari tijekom sezone opasnu ambalažu sačuvaju kod sebe te da je nakon toga odlože u kontejnere. U njih se ne može odložiti transportna ambalaža, a ni ambalaža drugih proizvoda koji nisu sredstva za zaštitu bilja (npr. mineralna gnojiva) – poručuju iz Peharčeka te mole građane da se drže reda i da uz kontejnere ne odlažu nikakav otpad.

print