Novosti

U ivanečkoj OŠ I. K. Sakcinskog predstavljen je projekt besplatnih udžbenika

Ponedjeljak

Varaždinska županija jedinstvenim projektom sufinanciranja nabave udžbenika za osnovne škole, postupcima razmjene, otkupa i dokupa novih udžbenika, osigurava besplatne udžbenike svim osnovnoškolcima na početku školske godine.

Kako bi iz prve ruke dobili informaciju o načinu na koji je taj projekt organiziran, župan Varaždinske županije Predrag Štromar i njegov zamjenik Alen Kišić u ponedjeljak su, 15. lipnja, posjetili knjižnicu Osnovne škole Ivana Kukuljevića Sakcinskog u Ivancu, tijekom predaje udžbenika učenika nižih razreda.

- Danas vidimo da se radi o izvrsnom modelu koji ide po planu. Projekt najviše pozdravljaju roditelji jer im djecu najesen dočekuju besplatni udžbenici pa trebaju osigurati samo sredstva za osnovni pribor i radne bilježnice. Ovo je nastavak prošlogodišnje akcije u kojoj su općine, gradovi i županija sufinancirali nabavu udžbenika za osnovnoškolce, a sada pristupamo problemu temeljitije. Osigurali smo 2 milijuna kuna za nabavu novih knjiga pa općine i gradovi više ne moraju ulagati svoja sredstva. Zahvaljujem svim ravnateljima, razrednicima i knjižničarima koji će imati puno posla ovih dana i početkom rujna kada započinje nova školska godina, a udžbenike treba predati učenicima - rekao je tom prilikom župan Predrag Štromar naglasivši kako je uvjeren u uspješnost i dugoročnost ovog projekta te istaknuo kako će se sustavno poboljšavati i nadograđivati, ovisno o specifičnim situacijama i potrebama s terena.

Inače, radi promicanja razmjene i daljnjeg korištenja školskih udžbenika sve škole organiziraju prikupljanje i razmjenu udžbenika pomoću hardverskog i programskog paketa koje je osigurala Varaždinska županija izdvojivši 130 tisuća kuna. Evidencija o korištenju udžbenika vodi se putem jedinstvenog informatičkog sustava u knjižnici kroz jednostavno zaduživanje i razduživanje pri čemu je u svakom trenutku vidljivo kod koga je koja knjiga. Za provjere u kakvom su stanju udžbenici koje vraćaju osnovnoškolci zadužena je škola.

Ovom se izuzetno važnom mjerom stvaraju preduvjeti da svi imaju jednake šanse tijekom obrazovnog procesa te se omogućuje da svih 10 i pol tisuća učenika osnovnih škola kojima je osnivač Varaždinska županija imaju besplatno korištenje školskih udžbenika za vrijeme svog obrazovanja.

Osim župana Štromara i zamjenika Kišića, procesu prikupljanja i razduživanja udžbenika u Osnovnoj školi Ivanec prisustvovao je i pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije mr. sc. Miroslav Huđek.

(www.varazdinska-zupanija.hr)

print