Novosti

Dr. sc. Ante Nazor: Kontinuitet velikosrpske politike kao uzrok Domovinskog rata

Petak

- Kontinuitet velikosrpske politike može se pratiti od Vuka Karadžića i njegovih teza da su svi štokavci Srbi, preko Načertanija Ilije Garašanina kao prvog političkog programa Velike Srbije, pa sve do politike Radovana Karadžića i njegova programa stvaranja saveza „novih“ srpskih država (1992.). Svim tim projektima zajedničko je jedno, a to je da se granica Srbije pomakne duboko u hrvatski teritorij. 

To je glavni naglasak predavanja o kontinuitetu velikosrpske politike kao uzroku Domovinskog rata, što ga je u četvrtak, 26. veljače, u prepunom amfiteatru Srednje škole, održao dr. sc. Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskog memorijalno - dokumentacijskog centra Domovinskog rata u Zagrebu. Upozorio je pritom da ne govori o težnjama pripadnika srpskog naroda, već o politikama koje su u određenim razdobljima predstavljale taj narod.

- Ono što je nepobitno jest činjenica da Hrvatska počiva na Domovinskom ratu i braniteljima – naglasio je Nazor.

Ističući nedopustivim da u nacionalnom parlamentu sjede ljudi koji su dizali pobune u Hrvatskoj, istaknuo je da su se Hrvati suočili s Jasenovcem i rasnim zakonima te da stoga od svih koji su sudjelovali u agresiji na Hrvatsku, imaju pravo tražiti da se i oni suoče s događajima početkom 90-tih.

Predavanje je organizirala Koordinacija braniteljskih udruga Ivanca i Lepoglave, a pozdravne riječi okupljenima uputio je umirovljeni pukovnik HV-a Vladimir Debeljak, predsjednik Hrvatskog časničkog zbora Ivanec. Nazočili su mu branitelji, članovi obitelji poginulih, učitelji povijesti s učenicima iz Srednje i Osnovne škole Ivanec, predstavnici braniteljskih udruga, Grada Ivanca, a među viđenijim gostima bili su i generali Izidor Češnjaj, Željko Sačić i Zdravko Jakop.

print