Novosti

Grad Ivanec Dan Hrvatske u Grazu iskoristio za kontakte o proširenju suradnje s Hrvatsko – austrijskom trgovinskom komorom

Četvrtak

U sklopu nastupa Varaždinske županije na manifestaciji Dan Hrvatske 2015. u Grazu, gdje je naša županija predstavila svoje gospodarske potencijale te mogućnosti i pogodnosti u privlačenju stranih investicija, nastupio je i Grad Ivanec. Naime, svake godine se u organizaciji Hrvatsko-austrijske  trgovinske komore, a pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva RH, organizira spomenuta manifestacija na kojoj se predstavljaju hrvatske županije,  a ove godine je domaćin bila Varaždinska županija. Grad Ivanec predstavljala je mr. sc. Lana Labaš, direktorica Poslovne zone Ivanec d.o.o. Inače, poziv za nastup u Grazu Gradu Ivancu stigao je izravno iz Hrvatsko – austrijske trgovačke komore, odnosno, od njena glavnog opunomoćenika Slavka Begića, s kojim Grad Ivanec i Poslovna zona surađuju od predstavljanja na REXPO-u, gdje su lani nastupili na zajedničkom štandu varaždinske Poslovne zone d.o.o. U tom kontekstu nastup u Grazu mr. sc. L. Labaš iskoristila je kao priliku za razgovore i kontakte u cilju daljnjeg proširenja suradnje Grada i Hrvatsko-austrijske trgovinske komore, posebno na planu uspostavljanja kontakata s ivanečkih tvrtkama koje imaju namjeru uspostavljanja poslovnih odnosa na austrijskom tržištu.

Pred 200-tinjak gospodarstvenika te predstavnika izvršne vlasti i gospodarskih institucija iz Austrije i Hrvatske, župan Predrag Štromar održao je prezentaciju u kojoj je istaknuo kako je upravo Varaždinska županija jedna od najkonkurentnijih u ovom dijelu regije, a posebno je naglasio kako se gospodarstvo županije polako transformira iz radno-intenzivnog gospodarstva u gospodarske grane koje stvaraju veći profit. Također je istaknuo kako se u Varaždinskoj županiji znatna financijska sredstva izdvajaju za razvoj obrazovanja te da pozitivnom imidžu Županije doprinose i efikasni službenici koji su u potpunosti na raspolaganju svim zainteresiranim investitorima.

- Svi investitori koji dolaze u našu županiju tvrde da smo najkonkurentniji, a tu je i nagrada za najtransparentniju županiju u 2014. godini. Moram naglasiti kako u ovome trenutku imamo u potpunosti komunalno opremljenih desetak poslovnih zona spremnih da se u njima u vrlo kratkom roku izgrade pogoni novih tvrtki. Varaždinska županija najbolja je za sve one koji žele investirati – zaključio je svoje izlaganje župan Štromar.

Prije županove prezentacije, održana je i panel diskusija na kojoj je, uz predsjednika uprave HEP-a Pericu Jukića, direktora EWN Croatia Wernera Casagrandea, direktora Razvojne prijenosne i pristupne mreže u VIPnetu Tomislava Makara te direktora tvrtke Wollsdorf Andreasa Kindermanna sudjelovao i direktor varaždinske Slobodne zone Enriko Parlaj. Energetsku strategiju te ključne energetske projekte koje provodi Vlada RH predstavila je pomoćnica ministra gospodarstva Sabina Škrtić.

Manifestaciji su prisustvovali i predsjednik Hrvatsko-austrijske trgovinske komore Martin Schaller, direktor Gospodarske komore Štajerske Kral Heinz Dernoscheg, ministar pokrajinske vlade Štajerske za gospodarstvo, Europu i kulturu Christian Buchmann te veleposlanik Republike Hrvatske u Austriji NJ. E. Gordan Bakota koji je pohvalio Varaždinsku županiju kao područje koje je oduvijek, kako kulturološki, mentalitetom,  tako i odnosom prema gospodarstvu, pripadalo Europi.

Predstavljanje Varaždinske županije u Grazu upotpunili su i pripadnici Husarske pukovnije, popularni Husari, dok su u glazbenom dijelu nastupili renomirani varaždinski glazbenici Hana Hegedušić i Petar Eldan.

Također svim sudionicima manifestacije podijeljene su prigodne brošure, ali i tradicionalni proizvodi varaždinskoga kraja.

print