Novosti

MUZEJ PLANINARSTVA Digitalni kviz i učenički radovi u povodu 18. svibnja, Međunarodnog dana muzeja

Ponedjeljak

Muzej planinarstva brojnim aktivnostima obilježava 18. svibnja, Međunarodni dan muzeja, koji se ove godine iznimno održava na digitalnim platformama.

Ovogodišnja tema manifestacije „Muzeji za jednakost: Različitost i uključivost“ poprimila je sasvim novo značenje tijekom postojeće pandemije.

U okviru sadašnjih (ne)prilika muzeji nastoje privući posjetitelje te neprestano ukazivati na ključnu ulogu koju imaju u društvu.

Imajući te ciljeve u vidu, Muzej planinarstva pripremio je nove online sadržaje za djecu i mlade.

Kustosica Ana Škriljevečki kreirala je digitalni muzejski kviz na temu planinarstva, zavičajne povijesti ivanečkoga kraja te lokalne kulturne baštine.

Poseban naglasak stavljen je na teme i događanja koja su obilježila prethodnu muzejsku godinu u Ivancu, izložbe „Život Pod Belom“ i „Od stare škole do suvremenog muzeja“.

Time se ivanečki Muzej obraća najmlađim članovima društva te ih kroz igru nastoji educirati o važnosti muzeja u lokalnoj zajednici.

Muzejski kviz bit će dostupan tijekom današnjeg dana i može mu se pristupiti na poveznici.

Ujedno se na Međunarodni dan muzeja tradicionalno odvija završnica projekta „Moj grad u muzeju“, koji već drugu godinu provodi ivanečka Osnovna škola Ivana Kukuljevića Sakcinskog u suradnji s Muzejom planinarstva.

Sve muzejske aktivnosti u kojima su sudjelovali tijekom ove školske godine ivanečki osnovnoškolci predstavili su vlastitim plakatima i videozapisima pod mentorstvom učiteljice povijesti Suzane Jagić, voditeljice projekta.

Učenica Laura Vuđan u svojem kratkom filmu prisjetila se posjeta Muzeju planinarstva te izrade njegove makete.

Učenik Marino Bruža Habek složio je digitalnu prezentaciju u kojoj je prošao kroz svoj zavičaj u prošlosti. Uz fotografije prikazao je i kratki videozapis snimljen u Noći muzeja 2020.

Kreativne plakate koji se odlikuju zavidnim dizajnerskim vještinama također su kreirali učenici Tena Ćorko, Dan Lepoglavec, Rebeka Marković i Elena Draganić, dok je učenica Darija Strugar svojim umjetničkim filmom sačuvala uspomenu na posjet malih povjesničarki Muzeju planinarstva.

Svi učenički uradci dostupni su u galeriji.

Iako ove godine na Međunarodni dan muzeja nisu mogle biti ostvarene uobičajene aktivnosti, radionice, predavanja i druga okupljanja, Muzej planinarstva ostaje povezan sa svojim posjetiteljima u virtualnome obliku sa željom da uskoro otvori svoja vrata novim susretima i druženjima u muzejskim prostorima.

Poveznice – MDM 2020.

Učenički radovi mogu se preuzeti na poveznici: https://we.tl/t-UA2bVosWex

print