Novosti

UOČI PONOVNOG OTVARANJA DJEČJIH VRTIĆA Upute roditeljima mališana gradskih vrtića u Ivancu i Radovanu

Srijeda

Dječji vrtić Ivančice izradio je popis uputa namijenjenih roditeljima mališana koji pohađaju matični dječji vrtić u Ivancu i njegovo područno odjeljenje u Radovanu.

Iz Vrtića poručuju da sve navedene postupke i upute temelje na preporukama Nacionalnog stožera civilne zaštite, Ministarstva znanosti i obrazovanje i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Ivanečki vrtić u postupku je prikupljanja podataka za zbrinjavanje djece onih roditelja koji više ne mogu osigurati njihov boravak kod kuće. Podaci se prikupljaju upitnikom za roditelje objavljenim na linku web stranice Vrtića te putem obavijesti roditeljima u Viber grupama.

Ove podatke vrtić prikuplja kako bi dobio točnu informaciju o broju djece koja se vraćaju u ustanovu, kako bi mogao formirati odgojne skupine (9-tero djece u skupini + 1 odgojitelj) i organizirati rad odgojno-obrazovnih djelatnika.

Pozivamo sve roditelje mališana – polaznika vrtića da pažljivo pročitaju ovaj tekst. Pritom je potrebno imati na umu da boravak u vrtićima potencijalno može predstavljati veći rizik za zarazu djece virusom COVID-19 negoli je to obiteljski dom i zato je vrlo važno da roditelji budu upoznati sa  svim postupcima i preporukama.  

 

Temeljne odrednice:

--------------------------

DJECA S KRONIČNIM BOLESTIMA ILI U DODIRU S KRONIČNIM BOLESNICIMA

Preporuča se OSTANAK KOD KUĆE djece s kroničnim bolestima (respiratornim, kardiovaskularnim, dijabetesom, malignim bolestima, imunodeficijencijama, djeca s većim tjelesnim/motoričkim oštećenjima) kao i djece čiji roditelji/skrbnici ili ukućani imaju jednu od navedenih bolesti.

FIZIČKO UDALJAVANJE OD 2 METRA:

Rad ustanove neophodno je organizirati na način da se u što većoj mjeri osigura socijalno distanciranje (fizički razmak) kao i pojačana osobna higijena i higijena prostora. Fizički razmak od najmanje 2 metra u zatvorenom prostoru posebno provode djelatnici te se navedeni fizički razmak preporuča održavati kad je god moguće između djelatnika i djece, s iznimkom njege djeteta koja se provodi u što kraćem vremenu.

U istom zajedničkom prostoru (npr. soba dnevnog boravka djece) djelatnici održavaju fizički razmak od 2 metra. U istom prostoru u isto vrijeme smiju boraviti isključivo djeca i odgojitelj iz iste odgojno-obrazovne grupe.

Fizički razmak kao i pojačanu osobnu higijenu djece neophodno je poticati, ali treba očekivati da će kod provedbe neminovno dolaziti do određenih odstupanja uslijed razvojnih značajki pojedine dobi djeteta.

 

ORGANIZACIJA RADA S DJECOM:

Boravak u Vrtiću Ivanec organizirat će se na sljedeći način:

  • odgojno-obrazovne skupine s manjim brojem uvijek iste djece (po mogućnosti do 9 djece u grupi i jedan odgojitelj, što je ukupno - po mogućnosti 10 osoba)
  • nakon formiranja skupine djece, 14 dana od početka primjene ovih uputa, uključujući neradne dane, ne primaju se nova djeca u skupine
  • za jednu grupu djece brinut će jedan odgojitelj bez preklapanja
  • izbjegavat će se fizički kontakt (bliski kontakt) djece iz jedne odgojno-obrazovne skupine s drugom djecom
  • svaka odgojno-obrazovna skupina boravi u jednoj odgovarajućoj prostoriji
  • odgojitelj s djecom provodi što više mogućeg vremena na otvorenom
  • krevetići za dnevni odmor djece, stolovi za jelo, razmiču se tako da djeca leže na udaljenosti od 2 metra i to svako dijete na istom krevetiću i na istom mjestu

 

ORGANIZACIJA PROSTORA ZA BORAVAK DJECE:

Preporučene značajke  prostorije u kojoj boravi jedna odgojno-obrazovna grupa djece:

  • prostorija mora biti veće površine i visine, prozračna i osunčana
  • prostorija je vratima odvojena od prostorija u kojima borave druge skupine
  • prostorija se mora provjetravati vanjskim zrakom
  • u neposrednoj blizini prostorije mora se nalaziti toalet koji koristi isključivo ta odgojno-obrazovna skupina
  • u prostoriji je potrebno organizirati prehranu djece (obroci se dostavljaju u prostoriju i mogu se u njoj konzumirati) na način da osoba koja donosi hranu ostavi hranu na kolicima ili ispred ulaza u prostoriju, a odgojitelj u prostoriju u kojoj borave djeca
  • prostorija ima direktan izlaz na veću terasu, balkon ili dvorište
  • izbjegava se svaki ulazak drugih osoba (primjerice, zbog čišćenja, popravaka ili donošenja hrane) u prostoriju tako dugo dok su djeca u njoj
  • prolazak kroz zajedničke prostorije treba izbjegavati i skratiti na minimum, a ako je navedeno neophodno, prolaz kroz zajedničke prostorije se organizira na način da u isto vrijeme prolaze djeca i odgojitelj iz jedne odgojno-obrazovne skupine dok druge osobe ne prolaze u isto vrijeme, uz poticanje djece da kod takvih prolaza ne dotiču površine ili predmete

 

ULAZAK I IZLAZAK IZ VRTIĆA

Do daljnjega su zabranjeni svi posjeti vrtiću (primjerice, kazališne predstave, izvanredne aktivnosti i sl.).

Neophodno je osigurati dolazak što manjeg broja osoba kako na ulasku u vrtić tako i na unutarnjim prostorima ustanove.

DOVOĐENJE DJECE U VRTIĆ Roditelji/skrbnici dovode i odvode djecu u Dječji vrtić Ivančice tako da, ako je ikako moguće, ne ulaze u ustanovu osim u krajnjoj nuždi, već dolaze do ulaza, pri čemu zadržavaju distancu od najmanje 2 metra u odnosu na druge roditelje/skrbnike i djecu. Dijete preuzima dežurni odgojitelj od roditelja/skrbnika i uvodi ga u odgojno-obrazovnu skupinu i predaje njegovom odgojitelju, tako da djeca nisu bez nadzora odgojitelja.

DJEČJA OPREMA: Ako je moguće, roditelj donosi i odnosi u dječji vrtić obilježeni ruksak s opremom isključivo petkom (posljednji radni dan u tjednu), kada dolazi po dijete. Odgojitelj preuzima i vraća ruksak roditelju ispred ulaznih vrata. Odgojitelj odlaže ruksak u vrtiću te on stoji nekorišten preko vikenda i počinje se koristiti tek nakon pauze od 48 do 72 sata.

Kod dovođenja djeteta u vrtić i odvođenja djeteta u vrtić, ako je moguće, da bude dijete uvijek u pratnji iste osobe ili se izmjenjuju dvije odrasle osobe. Također je poželjno da ta osoba živi u istom kućanstvu s djetetom.

Kad god je moguće, djecu iz svake odgojno-obrazovne skupine dovode i odvode roditelji/skrbnici u zasebno, prethodno dogovoreno vrijeme različito za svaku odgojno-obrazovnu skupinu, gdje ih na ulaznim vratima dočekuje dežurna odgojiteljica i preuzima dijete.

Roditelji/skrbnici ne smiju dovoditi niti odvoditi djecu iz ustanove, niti ulaziti u vanjske prostore (dvorište, vrt, igralište) i unutarnje prostore ustanove, ako imaju povišenu tjelesnu temperaturu, respiratorne simptome poput kašlja i kratkog daha, ili su pod rizikom da su mogli biti u kontaktu s osobama pozitivnim na COVID-19 te roditeljima kojima je izrečena mjera samoizolacije.

Bolesna djeca koja imaju povišenu tjelesnu temperaturu, respiratorne simptome poput kašlja i kratkog daha ili koji su pod rizikom da su mogli biti u kontaktu s osobama pozitivnim na COVID-19 (primjerice, u kućanstvu ili ustanovi) ili su pod sumnjom da bi mogli biti zaraženi s COVID-19 ostaju KOD KUĆE te ih roditelji/skrbnici NE SMIJU dovoditi u ustanovu.

Činjenice iz prethodne dvije rečenice, kao i činjenicu da se radi o djetetu s oba zaposlena roditelja te da ne postoji druga mogućnost zbrinjavanja djece kao i to da je roditelj upoznat s ovim uputama u cjelini, roditelj potvrđuje pisanom izjavom ravnatelju ustanove prije uključivanja djeteta u ustanovu.

Postupanje djece po dolasku u vrtić: Dijete ulazi tako da odlazi s odgojiteljem do garderobe, dijete obuva papuče, sam ili uz pomoć odgojitelja, skida jaknu te pere ruke sapunom i vodom prije ulaska u sobu dnevnog boravka.

 

DJECA

Djeca ne nose zaštitne maske.

Roditelji/skrbnici imaju obavezu izmjeriti tjelesnu temperaturu djetetu svaki dan prije dolaska djeteta u vrtić. U slučaju povišene tjelesne temperature ne smiju dovoditi dijete u ustanovu, već se javljaju telefonom ravnatelju ustanove i izabranom pedijatru, liječniku obiteljske medicine radi odluke o testiranju i liječenju djeteta.

Ako dijete razvije simptome COVIDA-19 tijekom boravka u vrtiću, odgojitelj odmah obavještava roditelje, koji u najkraćem roku moraju doći po dijete.

 

Djeca sa znakovima drugih zaraznih bolesti također ne smiju dolaziti u vrtić.

Djecu treba poticati da održavaju distancu (fizičku udaljenost) od druge djece i odraslih, primjereno razvojnoj dobi.

Djecu treba poticati da ne dodiruju usta, nos, oči i lice kao i da ne stavljaju ruke i predmete u usta, primjereno razvojnoj dobi. Djecu treba poticati da redovito i pravilno peru ruke prije ulaska u svoju sobu dnevnog boravka, prije i nakon konzumiranja hrane, nakon korištenja toaleta, nakon dolaska izvana, nakon čišćenja nosa, uvijek kada ruke izgledaju prljavo.

Nakon pranja ruku sapunom i vodom, za sušenje ruku koristit će se papirnati ručnici za jednokratnu upotrebu, koji se nakon korištenja bacaju u koš za otpad s poklopcem. Djecu treba poticati da, kada kašlju i kišu, prekriju usta i nos laktom ili papirnatom maramicom koju ćemo poslije odbaciti u koš za otpad s poklopcem te oprati ruke.

Djeca neće pribor za jelo, čaše, šalice i drugo posuđe dijeliti s drugom djecom.

Preporuča se da djeca igračke od kuće ne donose u vrtić.

Djeca će za lijepog vremena boraviti na otvorenom prostoru uvijek kada je to moguće.

Tjelesne aktivnosti će se planirati na otvorenom prostoru uz primjerene aktivnosti koje ne dovode do pretjeranog umaranja djece.

 

ZAKLJUČAK

Ove će se upute prilagođavati epidemiološkoj situaciji, a svakako će se razmotriti potreba i mogućnost prilagodbe uputa nakon prvih 14 dana primjene.

Ove preporuke ne isključuju provođenje drugih preporuka sukladno aktualnoj i promijenjenoj epidemiološkoj situaciji.

print