Novosti

UPOZORENJE MUP-a: Ne odgovarajte na poruke niti na pozive s nepoznatih inozemnih brojeva!

Četvrtak

Služba kibernetičke sigurnosti Ravnateljstva policije primila je dojave zabrinutih građana koji su na svoje mobilne uređaje i adrese elektroničke pošte primili poruke i pozive od nepoznatih osoba.

Radi se o pokušajima internetskih prijevara tzv. „vishing“ i „phishing“, kod kojih se počinitelji lažno predstavljaju u ime tvrtki ili drugih osoba. 

Koristeći trenutnu situaciju nastalu epidemijom koronavirusa COVID-19, građane pokušavaju zaplašiti ili privući lažnim izjavama kako bi od njih prikupili osobne podatke ili ih naveli da izvrše uplate na inozemne bankovne račune ili novčanike kriptovaluta.

MUP upozorava i na lažne poruke elektroničke pošte u ime MUP-a RH s naslovom Mup Sharepoint Files, koje sadrže maliciozne poveznice. Poruke izgledaju ovako:

 

Građani se pozivaju da na navedene poruke ne odgovaraju te da se na pozive s nepoznatih inozemnih brojeva ne javljaju.

Više informacija o „vishingu“, „phishingu“ i različitim oblicima internetskih prijevara kao i savjete o tome kako se zaštititi možete pronaći na poveznici https://policija.gov.hr/prevencija/racunalna-sigurnost/internet-prijevare/456.

Informativni letak sa savjetima o internetskoj sigurnosti u svom domu dostupan je na poveznici https://mup.gov.hr/vijesti-8/europolovi-savjeti-za-sigurniji-internet/286121.

print