Novosti

STOŽER CIVILNE ZAŠTITE Preporuke o pružanju pomoći ugroženim skupinama te staračkim i samačkim kućanstvima

Utorak

Na sjednici Stožera civilne zaštite Grada Ivanca koja je održana u ponedjeljak, 16. ožujka, jedna od točaka dnevnog reda bila je i informacija Gradskog društva Crvenog križa u vezi sigurnog obilaska ugroženih skupina građana te staračkih i samačkih kućanstava.

Ravnateljica GDCK Jasminka Ruhek, istaknula je kako su stariji građani trenutačno najugroženija skupina i kako je potrebno poduzeti sve mjere njihove zaštite.

Sukladno preporukama Hrvatskog Crvenog križa i Nacionalnog stožera civilne zaštite obavještavamo vas o mjerama koje će se primjenjivati prilikom obilazaka najugroženijih skupina građana.

Pritom posebno upozoravamo da dobre namjere raznih udruga i samoorganiziranih skupina građana koje su se javile sa željom da pomognu starijim osobama na način da umjesto njih obave kupnju u trgovinama i ljekarnama te da im dostave robu na kućni prag, mogu rezultirati nemjerljivom štetom za zdravlje starijih građana.

Stoga apeliramo da ništa takvo ne obavljate samoinicijativno, već isključivo u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa Ivanec.

Obavještavamo vas da će Gradsko društvo Crvenog križa obilaziti starije osobe na siguran način i to:

  • prilikom obilaska koristit će zaštitnu opremu (maska, rukavice); u razgovoru s korisnikom koji smije trajati najdulje 5 minuta, pitati za žurne potrebe, u prvom redu za lijekove i proizvode za održavanje zdravlja;
  • ne ulaziti u stan korisnika; odmaknuti se od vrata minimalno 2 metra, a djelatnici i volonteri Crvenog križa dolaze obavezno u odorama ili obilježeni službenim znakom Crvenog križa!

Slijedom navedenog GDCK Ivanec će:

  1. Nastaviti svoje redovne aktivnosti obilaska korisnika socijalnog programa, staračkih i samačkih kućanstava, ali na siguran način
  2. Korisnici projekta Zaželi nastavit će se obilaziti na siguran način (od strane gerontodomaćica)
  3. Staračka i samačka domaćinstva koja nemaju bliskog člana obitelji, a potrebno im je osigurati osnovne životne potrebe (lijekove i hranu), molimo da se jave na telefon 781-534 ili 099 239 5693; sve građane koji imaju saznanja o samačkim i staračkim kućanstvima koji nemaju bliskog člana obitelji koji bi im mogli pomoći, također molimo da se jave na navedene brojeve telefona
  4. Crveni križ nastavit će obavljati i sve ostale aktivnosti dogovorene na Stožerom civilne zaštite Grada Ivanca
  5. Akcije dobrovoljnog davanja krvi se nastavljaju kako bi se očuvale zalihe krvnih pripravaka za transfuzijsko liječenje
  6. Obavještavamo da je HCK otvorio telefonske linije za pružanje psihosocijalne podrške osobama u samoizolaciji ili u karanteni, a za Varaždinsku županiju  ona je dostupna na broj: 091 564 6361 i 091 935 2424 (svakodnevno od 9 do 21 sati)
  7. Sve aktivnosti moraju se obavljati uz poštivanje najviših higijenskih standarda, što podrazumijeva osiguranje mjera osobne zaštite sudionika; one uključuju minimalno zaštitnu masku, rukavice i sredstva za dezinfekciju. Ukoliko takve mjere nije moguće osigurati, provedba aktivnosti će se obustaviti
  8. GDCK Ivanec neće sudjelovati u aktivnostima koje uključuju pružanje pomoći osobama koje su u karanteni ili za koje se sumnja da su zaraženi, s obzirom na to da se takva aktivnost smatra izuzetno opasnom; takve aktivnosti će obavljati medicinsko osoblje i epidemiolozi

Iz GDCK apeliraju na građane da prilikom svakog pružanja pomoći (kao pojedinac ili organizirano) poduzmu sve mjere zaštite prema uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Ako građani nekome žele pomoći, mole se da se prethodno obavezno jave u Crveni križ, bilo telefonom ili osobnim dolaskom, gdje će dobiti sve potrebne upute.

Crveni križ apelira na građane da nikako ne poduzimaju nikakve radnje koje bi mogle ugroziti starije građane, a i njih same.

print