Novosti

Izletnici u turističkom obilasku Ivanca i Margečana u povodu Međunarodnog dana turističkih vodiča

Utorak

U subotu, 21. veljače, u Ivancu je već šestu godinu za redom obilježen Međunarodni dan turističkih vodiča, koji se na inicijativu Svjetske federacije udruženja turističkih vodiča obilježava od 1990. godine. Toga dana u mnogim gradovima Hrvatske lokalni vodiči predstavljaju svoje zanimanje te organiziraju besplatne šetnje, razgled gradova, upoznavanje materijalne i nematerijalne baštine svoga kraja za stanovnike svoga grada, ali i turiste.

U Ivancu su razgled grada i šetnje u okolicu do sada uvijek organizirali Društvo turističkih vodiča i pratitelja Varaždin i Turistička zajednica grada Ivanca, uz stručno vodstvo prof. Mirjane Bračko, licenciranog turističkog vodiča. Ove godine u organizaciju se uključila i OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog, osiguravši besplatan prijevoz. 

Autobus je bio dupkom pun što učenika, što odraslih (52) iz Ivanca, Lepoglave i Varaždina, a priključio mu se i autobus s 18 turista iz Zagreba, dakle 70 sudionika. Krenuli su zajedno prema cilju – dvorcima Bela I i II, nakon toga su posjetili kapelicu Majke Božje pod Belom, a potom su obišli i ribogojilište Belski dol. U Margečanu su posjetili župnu crkvu Svete Margarete, staru osnovnu školu iz 1912. godine te završili posjet u margečanskoj vodenici, u ugodnom druženju sa svojim domaćinima – članovima Udruge građana Margareta, koji su za sve učesnike pripremili topao čaj, sokove i raznovrsne kolače.
Grupa zagrebačkih turista je svoj boravak u našemu kraju nastavila obilaskom Friščićeva mlina, a onda se uputila u razgledavanje lepoglavskih znamenitosti.

print