Novosti

IVONJSKI FAŠINK Više od 600 maškara larmalo na ivanečkoj špici

Ponedjeljak

Mnoštvo rogatog i dlakavog svijeta, raznih maskiranih spodoba i hudoba, likova iz legendi i priča, ali i bajkovitih stvorenja svake vrste predvođeni ivanečkim „gumilama“, coprnicama i ivančicama, u nedjelju je, 16. veljače, uz halabuku, zvonjavu, ples i glazbu dolarmalo na ivanečku gradsku špicu.

Karnevalsku povorku predvodili su dugogodišnji organizatori Ivonjskog fašinka – ivanečko Društvo prijatelja narodnih običaja Maska, a njih je slijedilo više od 600 maski iz još 23 grupe iz Istarske, Sisačke, Međimurske i Varaždinske županije te šest maskiranih skupina iz Slovenije.  

Nakon što je, slijedom tradicije, gradonačelnik Milorad Batinić maškarama predao ključeve Grada, počelo je uobičajeno urnebesno karnevalsko ludovanje koje je vodio Marijan Gotal – Cican, a prvi put pridružio mu se član Maske Goran Friščić.

A nakon toga se plesalo, galamilo, zvonilo i pucalo bičevima, nije nedostajalo ni sočnog narodskog humora, a sve to u ludom fašničkom štimungu.

Zahvaljujući pravom proljetnom vremenu, karnevalsku povorku i program na špici pratile su stotine posjetitelja koje su okupirale glavni trg i pokrajnje ulice.

Nakon spaljivanja Fašnika, lafre su nastavile fašničko veselje u velikoj dvorani KTC-a, gdje su ih ugostili članove Maske.

Generalni pokrovitelj Ivonjskog fašinka i ove je godine bio Grad Ivanec koji je pokrio većinu organizacijskih troškvoa.

Uz mnoštvo sponzora, održavanje manifestacije pomogla je i Turistička zajednica grada Ivanca.

print