Novosti

Iz sigurnosnih razloga uklonjena bolesna stabla hrasta i američkog javora na raskrižju Gajeve i Kumičićeve ulice

Četvrtak

Kao što je i bilo najavljeno, danas je uklonjeno veliko stablo hrasta na uglu Gajeve i Kumičićeve ulice, koje je zbog opasnosti od loma predstavljalo realnu opasnost za sigurnost građana i njihove imovine.

Stablo je uklonjeno temeljem preporuke Hrvatskog šumarskog instituta iz Jastrebarskog, čiji su stručnjaci pregledom njegova zdravstvenog stanja utvrdili da je došlo do oštećenja korijenja i pridanka stabla te da je deblo inficirano gljivama truležnicama koje su prouzročile razgradnju i odumiranje drva.

Rušenje je obavila za to certificirana tvrtka Cedrus Forest iz Čakovca.

Zbog sigurnosnih razloga istovremeno je uklonjeno i stablo negundovca (američkog javora) s druge strane ulice, za koje je također utvrđeno da su gljive truležnice i štetnici ušli u drvo te da postoji opasnost od lomova grana ili izvaljivanja cijelog stabla prilikom udara vjetra, to više što je stablo i dosad visjelo iznad frekventnog nogostupa i ulice.

Uklanjanjem ovog stabla, koje je ujedno snažno bilo napadnuto imelom, dana je mogućnost za normalan rast manjem i ljepšem stablu koje raste odmah pokraj njega.

Za vrijeme uklanjanja stabala, raskrižje dviju ulica bilo je zatvoreno za promet.

print