Novosti

SJAJNA VIJEST Planinarska građa Hrvatskog planinarskog saveza seli se u Ivanec!

Četvrtak

Muzejska i arhivska građa Hrvatskog planinarskog saveza, vezana uz hrvatsko planinarstvo, seli se u Muzej planinarstva Ivanec!

On će time postati središnje mjesto prikupljanja, čuvanja i izlaganja kompletne muzejske i arhivske građe koja se odnosi na povijest i sadašnjost nacionalnog planinarstva.

O tome su predstavnici HPS-a i Muzeja planinarstva potpisali ugovor.

Njime su Muzej obvezao da će prikupljati, čuvati i javnosti izlagati građu značajnu za razvitak hrvatskog planinarstva te je javnosti učiniti dostupnom putem stalnih postava, izložbi, predavanja i sl.

HPS se obvezao da će trajno skrbiti o pribavljanju predmeta, dokumenata i druge građe za zbirku te iz svoje imovine izdvojiti i muzeju na čuvanje povjeriti predmete i drugu građu od nacionalnog značaja.

Potpisivanju ugovora prethodilo je nekoliko sastanaka u Ivancu i Zagrebu, a u čijem su radu sudjelovali tajnik i potpredsjednik Izvršnog odbora HPS-a Alan Čaplar i prof. dr. Darko Grundler, dopredsjednica HPS-a Jadranka Čoklica, pročelnik Komisije za povijest planinarstva dr. Borislav Aleraj,  zatim, predstavnici izrađivača likovnog postava Muzeja iz Studija Nexar, kao i privremena ravnateljica ustanove Marina Držaić.

Pozitivno mišljenje o preseljenju zbirke HPS-a u Ivanec dala je i njegova Komisija za povijest planinarstva.

Koju će, dakle, građu, nakon uređenja i otvaranja muzeja, moći vidjeti posjetitelji?

Među zanimljivijim izlošcima bit će šatori i originalne zastave s hrvatskih ekspedicija na Himalaji, originalne video vrpce s prvim filmskim snimkama hrvatskih planina, starinski cepini i skijaški štapovi, plakati i transparenti raznih ekspedicija na najviše svjetske vrhove, fototeka od više stotina/tisuća fotografija o razvoju planinarstva do Drugog svjetskog rata i nakon njega itd.

Kao poseban raritet izdvajamo fotografiju prve planinarske knjige na svijetu „Planine“ Petra Zoranića te fotografije uspona Dragojle Jarnević (poznate književnice, pedagoginje i prve hrvatske alpinistice) na Okić iz 1843. godine.

Naravno, sastavni dio izložbe bit će i povijest i sadašnjost ivanečkog planinarstva.

S obzirom na to da je HPS, kao krovna planinarska institucija u Hrvatskoj, ivanečki muzej prepoznala kao specifičnost na nacionalnoj razini, samim tim ujedno su udareni temelji da se Muzej planinarstva Ivanec počne razvijati kao muzej višeg ranga, koji premašuje okvire lokalnog.

Pritom treba naglasiti da će sva ova građa biti tek dio ukupnog postava ivanečkog muzeja, a da će u njemu biti izložena i druga građa zavičajne i nacionalne vrijednosti, uključujući i onu koja Ivanec stavlja na kartu najeminentnijih paleoantropoloških nalazišta na svijetu.

Foto: Miroslav Ambruš-Kiš

Slijedom dopuštenja autora, u prilogu ekskluzivno donosimo dosad neobjavljene fotografije sa Zagrebačke ekspedicije na Mount Everest, prve autonomne hrvatske ekspedicije na ovu planinu

print