Novosti

MUZEJ PLANINARSTVA 67 učenika u edukativnom programu uz izložbu Život „Pod Belom“

Utorak

U Muzeju planinarstva u proteklih mjesec dana održavao se edukativni program uz izložbu Život „Pod Belom“, na kome je sudjelovalo 67 učenika osnovnih i srednjih škola. 

Podsjetimo, povijesna izložba Život „Pod Belom“. Utjecaj obitelji Ožegović na svakodnevicu stanovništva belsko-radovanskog kraja autorice i kustosice Ane Škriljevečki nastala je na temelju njezinog istraživanja života i rada obitelji Ožegović u župi Pod Belom, danas župi Margečan.

Na izložbi su u pet tematskih cjelina predstavljeni obitelj Ožegović i belsko vlastelinstvo te gospodarstvo, školstvo, vjera i društveni život Pod Belom u vrijeme Ožegovića.Organizator izložbe je Grad Ivanec.

Uz izložbu je autorica Ana Škriljevečki pripremila edukativni program koji je koncipiran kao dio izvanučioničke nastave iz povijesti za učenike viših razreda osnovne škole i srednjih škola.

U programu su sudjelovali učenici Povijesne skupine te dodatne nastave povijesti Osnovne škole Tužno, koje je vodila nastavnica Andreja Klen-Barlović, zatim učenici drugih razreda gimnazije iz Srednje škole Ivanec pod vodstvom nastavnica Branke Pavić i Milene Bolčević te učenici Osnovne škole Ivana Kukuljevića Sakcinskog iz Ivanca pod vodstvom nastavnice Suzane Jagić. 

Učenici 5.d razreda ivanečke Osnovne škole i članovi Povijesne skupine sedmih razreda sudjelovali su u programu u sklopu projekta „Moj grad u muzeju“, koji škola provodi u suradnji s Muzejom planinarstva.

Prvi dio programa sastojao se od stručnog vodstva kroz izložbu, prilikom čega su učenici razgledali izložene predmete te stekli znanje o djelovanju obitelji Ožegović u belsko-radovanskom kraju.

U drugome dijelu programa učenici su na edukativnoj radionici u grupnom radu rješavali radne listiće na temu izložbe.

Zahvaljujući realiziranom programu, učenici su bolje upoznali djelatnost Muzeja planinarstva, razumjeli su značaj obitelji Ožegović u zavičajnoj povijest te su razvili svijest o važnosti zaštite i očuvanja lokalne kulturne baštine.

Učenici su bili vrlo zadovoljni osmišljenim programom te su marljivo rješavali zadatke na radnim listićima. Naposljetku su iskazali veliku želju za ponovnim posjetom Muzeju planinarstva, a ivanečki osnovnoškolci su poručili da bi u muzej rado dolazili svaki dan!

print