Novosti

Grad završio s programom sanacije klizišta za 2019. vrijednim 2,1 mil. kn – sanacija se nastavlja ove godine

Ponedjeljak

Uz program uređenja svih gradskih groblja na području Ivanca te program modernizacije nerazvrstanih cesta, Grad Ivanec kraju je uspješno priveo još jedan program za 2019. godinu – sanaciju klizišta.

Program je bio „težak“ 2,1 milijuna kuna, a s 1,1 milijuna njegovu su provedbu poduprle Hrvatske vode.

U sklopu toga programa sanirana su tri klizišta – na cesti Salinovec-Šatornjak, u Cvjetnoj ulici u Margečanu te u zaselku Kuštri u Gačicama.

Program je kraju priveden sanacijom klizišta u Salinovcu i asfaltiranjem nerazvrstane ceste Salinovec-Šatornjak. Riječ je o cesti koju je, u duljini od stotinjak metara, teško oštetilo klizište koje se aktiviralo za velikih kiša i bujica 2017. godine.

Uz cestu, ovo klizište je tada zahvatilo i veliku površinu iznad i ispod   ceste (vinograde, poljoprivredne usjeve), uključujući i prilazni put prema Severinima.

Radove je obišao i gradonačelnik Milorad Batinić s pročelnikom Upravnog odjela za komunalne poslove Stankom Rožmanom i stručnim predstavnicima gradskih službi te s predstavnikom izvođača razgovarao o načinu i opsegu izvršenih radova te o završnim zahvatima na uređenju kontaktnih površina.

Kako je rečeno, oni će se obaviti u proljeće, a tada će se i okolne poljoprivredne površine vratiti u prvobitno stanje, kako bi ih vlasnici i dalje mogli obrađivati.

S obzirom na to da je tlo još uvijek nestabilno i da su uočena neka nova oštećenja, ovo klizište i dalje biti pod pojačanim monitoriranjem.

Temeljem provedenog postupka javne nabave, Grad je izvođenje radova dodijelio tvrtki ENIGMA iz Lepoglave, a vrijednost sanacije u Salinovcu iznosi 1,2 milijuna kuna.

Inače, na području grada Ivanca preostaje sanacija još pet klizišta i to na nerazvrstanim cestama u Prigorcu (Jazvečina 1 i 2), Knapiću (Skradnjak), Pecama (Šalamoni) i Vuglovcu.

Troškovi njihove sanacije procjenjuju se na 3 milijuna kuna.

Za većinu njih Grad je već izradio projektnu dokumentaciju, dok je izrada projekata za Vuglovec u završnoj fazi.

Grad će projekte sanacije ovih klizišta prijaviti na natječaj Hrvatskih voda, a nastavak sanacijskih radova očekuje se ove godine.

print