Novosti

Održan sastanak gradskih čelnika s ivanečkim poduzetnicima okupljenim u Poslovnom klubu Ivanec

Ponedjeljak

U petak, 22. studenog, održan je sastanak Poslovnog kluba Ivanec, asocijacije koja okuplja poduzetnike koji posluju na administrativnom području grada Ivanca.

Sastanak je i ovoga puta sazvao gradonačelnik Milorad Batinić. Slični sastanci održavaju se više puta godišnje i na njima se uvijek raspravlja o temama važnim za poduzetnike te o načinima na koje im Grad može pomoći direktno ili indirektno, u sklopu svojih zakonom definiranih ovlasti, a tako je bilo i ovoga puta.

Poduzetnike su uvodno pozdravili predsjednik Poslovnog kluba Zvonko Ernoić i tajnica Lana Labaš.

Gradonačelnik Milorad Batinić pozvao ih je da sami otvore teme i istaknu probleme u čijem rješavanju Grad može direktno pomoći ili biti logistika.

S obzirom na to da Grad želi u planiranje gradskog proračuna za 2020. i pojedinih programa aktivno uključiti i poduzetnike te čuti njihova mišljenja i prijedloge, u nastavku ih je pročelnica za financije, proračun i gospodarstvo Maja Darabuš s prijedlogom proračuna za 2020. koji je planiran u visini od gotovo 49 milijuna kuna te ih provela kroz njegovu prihodovnu i rashodovnu stranu.

Savjetnik za urbanizam i komunalne poslove Stjepan Vincek predstavio im je 13 milijuna kuna „težak“ program gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture te program njena održavanja vrijedan 4,3 milijuna kuna.

Direktorica Poslovne zone Ivanec Lana Labaš nazočne je upoznala s nacrtom prijedloga Programa potpora za malo i srednje poduzetništvo za 2020. godinu te sa širokom paletom financijskih i nefinancijskih potpora koje će im biti na raspolaganju.

-U pripremi je i poseban program potpora za OPG-ove te naročito, za razvoj turističke djelatnosti (za tvrtke, obrte, OPG-ove i iznajmljivače), a što je direktno vezano uz novo turističko brendiranje Ivanca kao Planinarskog grada – naglasila je L. Labaš.

U nastavku skupa razvila se široka rasprava s raznim pitanjima i prijedlozima poduzetnika. Među ostalim, predloženo je da Grad osigura potporu za program koji bi obuhvatio učenje jezika i integraciju sve više strane radne snage u novu sredinu te da Grad i Poslovna zona organiziraju prezentaciju novog paketa HZZ-ovih potpora i programa koji su ocijenjeni vrlo dobrima u pogledu fleksibilnosti za radno intenzivne djelatnosti.

Bilo je i govora o povećanju minimalne plaće koja jest nužnost, ali istodobno uvelike opterećuje poslodavce ponajviše u radno intenzivnoj industriji (obućarska, tekstilna). Međutim, više plaće su potreba i realnost.

Razgovaralo se i o nužnosti uvođenja novih tehnologija i automatizacije proizvodnih procesa te, u vezi s time, o predstojećim natječajima koji će početkom iduće godine biti na raspolaganju i velikim tvrtkama.

Poduzetnike se pitalo i o njihovu stavu prema ulasku u eurozonu, zatim, o stavu prema uvozu strane radne snage, a svi poduzetnici stava su da je nužno smanjiti trajanja bolovanja na teret poslodavaca (sada do 42 dana). Bilo je rasprave i o visini komunalne i vodne naknade te o drugim problemima koji su usko vezani uz poslovanje pojedinih poduzetnika.

U raspravi su sudjelovali Nada Zver iz Ivančice d.d., direktor AP-a Franc Harapin, zatim, direktorica M-Fin usluga Renata Peček, Drago Geci iz Poljodoma i Josip Harjač iz Izletišta Jarki te Goran Ribić, direktor tvrtke Tesla.

Među ostalim, on je Gradu uputio pohvale na brendiranju Ivanca kao Planinarskog grada te za druge aktivnosti koje prate ovaj projekt (Muzej planinarstva, gradnja parkirališta za planinare u Prigorcu, uređenje ceste prema skijalištu i dr.).

Na većinu pitanja poduzetnika odgovorio je gradonačelnik M. Batinić, na neka i s pozicije saborskog zastupnika.

 Sastanak je pratio i njegov zamjenik Branko Putarek, a nazočili su mu i drugi predstavnici gradskih službi.

Sastanak s poduzetnicima, koji je ujedno bio posljednji u ovoj kalendarskoj godini, završio je neformalnim druženjem u blagdanskom tonu.

print