Novosti

PROPALO Ništa od najavljenih Varkomovih pretenzija o preuzimanju Ivkom – Voda i ivanečkih izvora vode

Petak

Peti put za redom na dnevni red sjednice Gradskog vijeća Ivanec uvršteno je izvješće o poslovanju Varkoma u 2017.(!) godini, koje Vijeće mora razmotriti s obzirom na to da je Grad Ivanec jedan od njegovih dioničara.

Kako se od siječnja ove godine nitko iz Varkoma nije udostojio pojaviti na četiri prethodne sjednice, a nitko nije došao ni na ovu sjednicu (doduše, ovoga puta, uz ispriku), gradonačelniku M. Batiniću nije preostalo drugo nego li konstatirati da je riječ o odsustvu elementarne pristojnosti od strane predstavnika Varkoma.

Nezadovoljstvo je izrazio i vijećnik SDP-a Čedomir Bračko:

-Čekao sam da se netko od Varkoma pojavi jer sam želio postaviti pitanje o njegovu izvješću u kome stoji da će, nakon spajanja s Ivkom Vodama, Varkom u distribuciji vode poslovati pozitivno – kazao je Bračko.

-Jao si ga Varkomu ako mu  preuzimanje Ivkom Voda treba da bi pozitivno poslovao! – poručio je Batinić te podsjetio na najavljene apetite Varkoma za preuzimanje Ivkom Voda i izvora vode na Ivančici te o prijetnjama sankcijama kojima je putem medija direktor Varkoma priprijetio u trenutku kad je zakonski prijedlog još bio u javnoj raspravi.

-Riječ je o potpuno nerazumljivim i nerealnim ambicijama koje su neki članovi Uprave inicirali i ciljano plasirali u medije, a koje su izazvale veliko neraspoloženje ivanečke javnosti. Od svega toga neće biti ništa! Na snagu je stupio novi zakon temeljem kojeg Ivkom Vode ispunjavaju kriterije za javnog isporučitelja, a time su otklonjene Varkomove ambicije da preuzme sređenu i održivu ivanečku tvrtku i da profitira na distribuciji ivanečke vode – izjavio je M. Batinić.

Iako tom prilikom nije rekao, valja istaknuti da je protiv tadašnjeg predloženog zakonskog rješenja, koje je išlo na štetu Ivkom Voda, Batinić digao buru u nadležnim institucijama,  lobirao u Vladi, ministarstvima i Hrvatskim vodama te na kraju uspio u naumu da izbori pozitivan ishod za Ivkom Vode i to na način da je u Saboru donijet zakon prema čijim odredbama Ivkom Vode ispunjavaju uvjete za isporučitelja vode.

A time je otklonjen uvjet da ih preuzme Varkom. Ovakav ishod je direktor Varkoma Željko Bunić nakon toga je ocijenio „velikom Batinićevom političkom pobjedom“.

Na žalost, kazao je Batinić, iako Ivanec nudi ruku suradnje Varkomu, on je iz nekog razloga ne prihvaća.

U tom kontekstu posve je nerazumljiva odluka Uprave Varkoma da građanima Jerovca, Ribić Brega, Horvatskog i drugih naselja ukine vodoopskrbu iz ivanečkog Šumija (pri čemu se ivanečka voda u Kaniži puštala u Varkomov vodovod), a što je odlično funkcioniralo za vrijeme bivšeg župana Štromara.

Nakon zadnjih izbora, Varkom je tu praksu naprasno prekinuo, bez ikakvog obrazloženja i pisanog traga, te građane lišio opskrbe ivanečkom vodom prvorazredne kvalitete.

print