Novosti

4.000 hodočasnika u Ivancu u povodu obilježavanja 100. obljetnice rođenja biskupa Ćirila Kosa

Ponedjeljak

Poslije svečanog misnog slavlja u Mariji Bistrici, oko 4.000 hodočasnika Đakovačko-osječke nadbiskupije u subotu se, 28. rujna, uputilo se na drugu hodočasničku postaju nadbiskupijskog hodočašća – u Ivanec, gdje su sudjelovali na misi  te na otkrivanju i blagoslovu spomen-obilježja s likom biskupa Ćirila.

Đakovačko-osječkim biskupima i svećenicima pridružili su se i domaćini – varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak, generalni vikar mons. Antun Perčić, ivanečki župnik vlč. Kristijan Stojko i drugi svećenici.

Spomen obilježje u crkvi otkrili su nadbiskup u miru Marin Srakić i biskup J. Mrzljak, dok je blagoslovnu molitvu predvodio nadbiskup đakovačko-osječki mons. Đuro Hranić.

Lik biskupa Ćirila izradio je osječki akademski kipar Drago Stojaković.

Sve hodočasnike pozdravio je mons. Mrzljak:

- Ja sam dobio umirovljenje, a na moje mjesto dolazi biskup iz Đakovačko-osječke nadbiskupije, Bože Radoš, kojega ćemo na blagdan Krista Kralja zarediti u Varaždinu. I tako se mijenjaju ljudi i krajevi: Biskup Kos došao je k vama, a nama dolazi vaš biskup Bože. Roditelji nadbiskupa Đure su iz ove župe, a ja sam rođen u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji, u Vukovaru. Osim toga, povezuje nas i naš narod, naša Crkva, naša vjera. Vjera nas je uvijek jačala i hrabrila, pa neka i ovaj susret protekne tako, u bratskom susretu, u molitvi, da čuvamo to naše zajedništvo i jedinstvo u našoj Crkvi – poručio je biskup.

Mons. M. Srakić istaknuo je da je biskup Kos bio poznat propovjednik te je okupljenim vjernicima pročitao dijelove njegove nadahnute homilije od 15. svibnja 1988. u svetištu sv. Leopolda Bogdana Mandića, kod obreda podjele đakonata.

Pozdrav okupljenim hodočasnicima uputio je i domaći župnik Kristijan Stojko:

-Hvala vam za današnji svečani događaj ovdje u Ivancu! Svi smo radosni zbog vašeg dolaska u našu ivanečku župu. Ovako velik broj hodočasnika i Slavonaca, Zagorje i župa Ivanec ne pamte u svojoj prošlosti. Radosni smo i zahvalni smo dobrom i milosrdnom Bogu što je iz ove župe niklo i korijenima poteklo više duhovnih zvanja, među njima i dvojica biskupa, Ćiril Kos i Đuro Hranić - istaknuo je, među ostalim, vlč. Stojko.

Okupljenima se obratio i nadbiskup Hranić:

- Pokojni biskup Ćiril zaredio je za svećenika mene i mnoge među nama, svećenicima. Smijem reći da se radujem što me, osim te snažne poveznice, s pok. biskupom Ćirilom povezuje i naše zavičajno podrijetlo. Biskup Ćiril je bio rođen u Ribić Bregu i bio je kršten ovdje, da bi kao dječak odavde sa svojim roditeljima, u potrazi za boljim životom, odselio u župu Snježne Gospe Harkanovci kod Valpova. I moji su roditelji također iz ove župe, samo iz Prigorca. I oni su bili u ovoj župnoj crkvi kršteni, pričešćeni i krizmani, ovdje su se vjenčali, i kao mladi bračni par i oni su u potrazi za boljim životnim uvjetima, odavde odselili u Cerić kod Vinkovaca - naglasio je mons. Hranić.

Zahvalu je uputio donedavnom župniku ove župe vlč. Zoranu Gložiniću, novom župniku vlč. Kristijanu Stojku, župnom vikaru Mišelu Kovačeviću, svim župljanima i župnom zboru, svim hodočasnicima te svima ostalima koji su na bilo koji način pripomogli održavanju ovog lijepog događaja.

Izvor: Đakovačko-osječka nadbiskupija

print