Novosti

Obilježen Dan oslobođenja Ivančice i Dan 2. ivanečke bojne 104. brigade Hrvatske vojske

Četvrtak

Velikim skupom jučer je u Ivancu obilježen Dan oslobođenja vojnih objekata na Ivančici (17. rujna 1991.) te Dan 2. ivanečke bojne 104. brigade Hrvatske vojske. 

Središnja komemorativna svečanost priređena je kod spomenika poginulim ivanečkim braniteljima gdje su se, na poziv svog ratnog zapovjednika Vladimira Debeljaka,postrojili pripadnici bivših specijalnih postrojbi koji su ratne ’91. godine oslobađali vojni objekt na Ivančici.

Okupili su se i pripadnici 2. ivanečke bojne i članovi Udruge pripadnika 104. brigade HV-a – Ogranka Ivanec na čelu s predsjednikom Miljenkom Grudičekom. Uz članove obitelji, poginulim braniteljima su polaganjem bijelih ruža počast odali i predstavnici drugih braniteljskih udruga, MUP-a Ivanec i Lovačkog društva Jelen. 

Cvjetove za poginule položio je i gradonačelnik Milorad Batinić sa svojim zamjenikom Brankom Putarekom, gradski i županijski vijećnici i dr.

Sjećanje na događaje vezane uz oslobađanje Ivančice evocirao je ratni zapovjednik bivšeg diverzantskog i protudiverzantskog voda V. Debeljak, umirovljeni pukovnik Hrvatske vojske.

-Tih dana vodilo nas je veliko srce, čast i ponos, i nitko nije razmišljao o eventualnom neuspjehu, o tome što će se dogoditi ako u našoj akciji ne uspijemo. Volio bih da obnovimo jedinstvo koje nas je vodilo u Domovinskom ratu, kad smo disali kao jedno, jer čini se da se ono danas izgubilo – kazao je, među ostalim, Debeljak. 

Posebno se prisjetio jutarnjih sati nesretnog 18. rujna 1991., kada je u Varaždinu poginuo njihov prijatelj Nino.

-Nino je bio naš član, bio je tamo s nama i on je zaista položio život na oltar Domovine. Tada smo dali zavjet da ćemo se na taj dan sastajati svake godine i posjećivati Ninov grob i taj zavjet poštujemo sve do danas. Iz godine u godinu sve nas je manje, ali tako dugo dok ijedan od nas bude živ, obilazit ćemo Ninov grob i zapaliti mu svijeću – poručio je Debeljak.

Počast poginulima odana je i minutom šutnje.

Okupljanje je potom nastavljeno u prostorijama Udruge umirovljenika, koje je organizirala Udruga pripadnika 104. brigade HV-a – Ogranak Ivanec. 

Brojnim braniteljima i ostalim uzvanicima tom se prilikom obratio njegov predsjednik Miljenko Grudiček. Zahvalio jesvima koji su se odazvali na skup i time pokazali da poštuju žrtvu branitelja i ne dopuštaju da istina o Domovinskom ratu i okolnosti u kojima se stvarala suverena hrvatska država padnu u zaborav. Izrazio je razočaranje i ljutnju koje u braniteljskoj populaciji izazivaju izjave kojima se Hrvatska izjednačava s NDH i proglašava je s izvorom nestabilnosti u regiji.

Posebne riječi zahvale uputio je Gradu Ivancu i gradonačelniku na potpori u realizaciji komemorativnih manifestacija, ali i na dodjeli i opremanju braniteljskih prostora u tzv. braniteljskoj zgradi u Ivancu.

Pozdravne riječi okupljenima uputio je i gradonačelnik Milorad Batinić.

-Domovinski rat podloga je na kojoj je stvorena slobodna hrvatska država. Znamo da danas nismo zadovoljni mnogim stvarima u njoj, ali svi imamo viziju kakvu Hrvatsku i kakvu domovinu želimo. Na nama samima je da damo kvalitetan doprinos da nam u njoj bude bolje, a to možemo učiniti tu, gdje živimo - u svojoj ulici, svom mjesnom odboru, u svom gradu. Ovakva okupljanja su nam potrebna kako bismo obnovili zajedništvo koje nas je vodilo u 90-tima. Nemojmo se dijeliti i nemojmo nikome dopuštati da nas dijeli, jer podjela u Hrvatskoj je previše. Budimo zajedno kao i 90-tih, kada smo kao jedno disali pod istim stijegom i pod istom trobojnicom – poručio je Batinić.

Druženju, kome se odazvala i rodbina poginulih branitelja, nastavljeno je uz razgovor kojim su evocirana mnoge uspomene i događanja iz Domovinskog rata te zadnja sjećanja na odlazak Nina u ratne operacije iz kojih se nikad nije vratio.

U subotu, 21. rujna, svoga poginulog člana (Nino je bio strastven lovac) tradicionalnim memorijalnim kupom u gađanju letećih meta prisjetit će se Lovačko društvo Jelen iz Ivanca. Ovogodišnji, 13. kup, održat će se kod lovačke kuće u Tiglinu, a počinje u 15 sati. Pobjednici će biti proglašeni oko 16.30 sati.

print