Novosti

U Muzeju planinarstva otvorena izložba o Ožegovićima u belsko-radovanskom kraju

Ponedjeljak

U petak, 13. rujna, u Muzeju planinarstva Ivanec otvorena je izložba Život „Pod Belom“  -Utjecaj obitelji Ožegović na svakodnevicu stanovništva belsko-radovanskog kraja.

Izložba je nastala kao rezultat istraživanja života i djelovanja obitelji Ožegović u belsko-radovanskom kraju mlade povjesničarke Ane Škriljevečki. 

Kako je sama autorica naglasila prilikom otvorenja, život Ožegovića u župi pod Belom prikazan je kroz pet tematskih cjelina -  obitelj Ožegović i belsko vlastelinstvo, gospodarstvo, školstvo, vjera i društveni život. 

Na otvorenju je premijerno prikazan i dokumentarni film autora Krešimira Stančića „Od preporoditelja do narodnih neprijatelja - Baština Ožegovića u belsko-radovanskom kraju“, u kome su zabilježena živa sjećanja na život pod Belom u vrijeme ove obitelji, ali i riječ stručnjaka o tadašnjem prosperitetu ovoga kraja.

V.d ravnateljice Muzeja planinarstva Marina Držaić istaknula je kako je ova izložba još jedan u nizu projekata mladih autora s ivanečkog područja te pozvala sve mlade znanstvenike i umjetnike da pokažu inicijativu u kreiranju muzejskih sadržaja.

Izložbi je nazočila i dogradonačelnica Ivanca Lidija Kozina.

Organizator izložbe je Grad Ivanec, a realizirana je uz potporu Ministarstva kulture od 20.000 kuna.

Ostaje otvorena do 30. studenog.  

print