Novosti

MUZEJ PLANINARSTVA U petak, 13. 09., izložba o djelovanju obitelji Ožegović u belsko-radovanskom kraju

Srijeda

U Muzeju planinarstva Ivanec u petak se, 13. rujna, otvara izložba Život Pod Belom - utjecaj obitelji Ožegović na svakodnevicu stanovništva belsko-radovanskog kraja.

Organizira je Grad Ivanec, koji je ovaj projekt kandidirao na Javni poziv Ministarstva kulture RH za 2019. godinu te za njega povukao 20.000 kuna potpore iz programa vizualnih umjetnosti.

Autorica i kustosica izložbe te autorica popratnog kataloga je povjesničarka Ana Škriljevečki. Izložba je rezultat njezinog istraživanja života i rada obitelji Ožegović u župi Pod Belom, danas župi Margečan.

Na izložbi će u pet tematskih cjelina biti predstavljeni obitelj Ožegović i belsko vlastelinstvo te gospodarstvo, školstvo, vjera i društveni život Pod Belom u vrijeme Ožegovića.

Građu za izložbu posudili su Gradski muzej Varaždin, Gradska knjižnica i čitaonica „Metel Ožegović“ Varaždin, Državni arhiv u Varaždinu, Gradska knjižnica i čitaonica Novi Marof, Osnovna škola Metel Ožegović Radovan i Područni odjel Margečan, Župni ured Margečan, Arhiv Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu, Muzej grada Zagreba, gđe Silvija Marenčić i Štefica Brežnjak, obitelj Franje Vidačeka i obitelj Habulin.

Na otvorenju izložbe bit će premijerno prikazan dokumentarni film „Od preporoditelja do narodnih neprijatelja - baština Ožegovića u belsko-radovanskom kraju“ redatelja Krešimira Stančića, temeljen na istraživanju Ane Škriljevečki, u kome su zabilježena živa sjećanja žitelja ovoga kraja i riječi stručnjaka o životu i djelu obitelji Ožegović.

Izložba se otvara u 18 sati, a ostaje otvorena do 30. studenog.

print