Novosti

EU PROJEKT Udruga Nada uspješno provela razmjenu 63-oje mladih iz Hrvatske, Slovenije i BiH iz programa Erasmus+

Ponedjeljak

Zahvaljujući podršci i sredstvima za provedbu projekta osiguranih od strane Agencije za mobilnost i programe EU, uspješno je provedena još jedna razmjena mladih čiji je nositelj Udruga udomitelja Nada Ivanec. 

Projekt je proveden u sklopu Erasmus+ programa koji omogućava mladim ljudima razmjenu znanja, iskustva i zabavu kroz neformalno učenje. 

Projekt pod nazivom „Violence not wanted“ proveden je od 21. do 30. kolovoza sa sudionicima iz Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine u odmaralištu Crvenog križa na Novom Vinodolskom. 

Za Udrugu udomitelja Nada, ovo je četvrti projekt razmjene mladih i treći u sklopu Erasmus+ programa, a 2018. godine Udruga je osvojila nagradu za najinkluzivniji projekt za razdoblje 2014.-2017. godine.

Od partnerskih organizacija sudjelovale su Udruženje mladih „NAUTILUS“ iz Sarajeva, koje je posvećeno brizi o marginaliziranoj djeci i mladima, dok se organizacija „Nazajna konja“ iz Slovenije bavi terapijom i rehabilitacijom uz pomoć konja i boravka u prirodi. Zajedničko svim organizacijama je da su usmjerene na mlade osobe i samim time se uklapaju u Youth Mobility Erasmus+ program.

Ovogodišnja tema bila je nasilje u raznim oblicima, koje predstavlja sve veći problem za sve naraštaje, a osobito za mlade osobe.  

Svaki od deset dana razmjene mladi su posvetili jednoj od podtema koje su uključivale nasilje među vršnjacima, online nasilje, nasilje u vezama, izražavanje emocija i aktivno slušanje, a imali su se priliku izraziti kreativno, kroz diskusije, rad u grupama, individualan rad, crtanje, gledanje filmovaglumu i ples. 

Sudjelovale su 63 mlade osobe u dobi između 15 i 25 godina koje su zajedničkim naporima provodile brojne radionice na ovogodišnju temu s ciljem senzibilizacije mladih o nasilju. Pisanje projekta, pripremu za radionice i njihovo provođenje izvodili su sami mladi uz pomoć voditelja grupa.

Sudionici su po završetku razmjene primili i Youthpass diplome kao potvrdu sudjelovanja na međunarodnom projektu. 

U razmjeni su je sudjelovalo i nekoliko mladih iz Udruge udomitelja Zipka Varaždin te  volontera Nade, koji se rado uključuju u razmjenu mladih. 

Svih deset dana prošlo je uz mnogo zabave, smijeha i prijateljstva te se pokazalo iskustvom koje će sudionici zasigurno još dugo pamtiti.

print