Novosti

BEDENEC Održan je Dijen bedijenske lenčarije – 4. kelembarska pepijevka

Ponedjeljak

U nedjelju, 1. rujna, Bedenec je bio domaćin 4. kelembarske pepijevke (kelembar=starinsko lončarsko kolo). 

Manifestacija koja objedinjuje prikaz lončarstva i brojnih drugih starih obrta i običaja ovoga kraja održana je u organizaciji Udruge za kulturu i sport, a pokrovitelj joj je bio Grad Ivanec.

Svečanost otvaranja priređena je na središnjoj bini na mjesnom sportskom igralištu kod Etnohiže, a vodila ju je dipl. bibl. Draženka Stančić, kći najstarijeg bedenskog lončara Dragutina Stančića.

Uime organizatora, okupljenima se obratio Stjepan Petak, predsjednik Udruge za kulturu i sport te zahvalio svim članovima udruge, ostalim mještanima i gostima koji su dali doprinos doista bogatom izložbenom i popratnom programu.

Posebno je zahvalio Gradu Ivancu, koji – kao i gradnju i uređenje Etnokuće - ovu manifestaciju od samog početka pomaže novčano i logistički.

Otvarajući manifestaciju, gradonačelnik Milorad Batinić pozvao je domaćine da nastave s daljnjim uređenjem ovog etno kompleksa te gradnjom popratnih prostora (tradicijski štagalj) kako bi se u njima već za dvije godine mogle održatilončarske radionice za djecu i odrasle, ali i drugi sadržaji usmjereni čuvanju pojedinih tradicijskih obrta ovoga kraja. 

U tome će, najavio je, Bedenec i njegova Udruga za kulturu i sport i dalje imati svu potporu Grada Ivanca.

Prema želji domaćina, manifestaciju je otvorio gradonačelnik pucnjem iz topa koji su za ovu priliku postavili članovi kuburaške udruge Glasna kubura iz Kamenice, a koji su i sami zapucali iz kubura.

U programu na bini nastupili su članovi glazbenog sastava Peharčeki iz Bedenca, KUD-a Klenovnik, Ženski vokalni sastav Kaliope te Udruga za očuvanje tradicijske kulturne baštine Kučana i Zbelave.

Priređen je i bogat popratni program: majstori Mirjana Težak i Dragutin Stančić na lončarskom kolu prikazali su umijeće lončarenja, dok su se posjetitelji uključili u nošenje sirovih lončarskih proizvoda na žgonje v pečnicu, a moglo se vidjeti i oslikavanje gotove lončarije. 

Lokalni umjetnici izložili su svoje skulpture i druga djela, a prikazan je i cijeli niz starih zanata – kovačija, izrada košara od šibe i logožara od rogoza itd. 

Na otvorenom se pekla rakija, kuhao se grah, a u krušnoj peći pekli su se domaći sirni štruklji, krvavice, krumpir v črepnji i druge delicije. Prikazano je i ručno piljenje drva, lokalni medari na prodaju su ponudili domaći med i druge pčelarske proizvode, a živo je bilo i pod brajdom, uz domaću kosanu mast i čvarke, pite od jabuka, vruće štruklje itd.

Manifestaciji su se pridružili i dogradonačelnik Ivanca Branko Putarek, načelnik susjedne općine Klenovnik Mladen Blaško,počasni građanin Ivanca dr. sc. Eduard Kušen i dr.

print